Θ. Βασιλόπουλος: «Η Αυτοδιοίκηση δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της»

Θ. Βασιλόπουλος: «Η Αυτοδιοίκηση δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της»

«Σε όλες τις συνθήκες η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δίπλα στην κοινωνία, πλάι στους συμπολίτες μας», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την έναρξη της ημερίδας της ΚΕΔΕ στην Αθήνα χθες.

Η ημερίδα, που διοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με τις ΠΕΔ Αττικής και Πελοποννήσου, είχε ως σκοπό την ενημέρωση των νέων δημάρχων κατά την εκκίνηση της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028.

“Πρέπει να είμαστε πρακτικοί, άμεσοι, συνεπείς και υπεύθυνοι”
Εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Ένωσης, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε -μεταξύ άλλων- καλωσορίζοντας τους συναδέλφους του: «Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τους συναδέλφους που εξελέγησαν πρώτη φορά, να τους ευχηθώ να απολαύσουν τις ημέρες μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα, γιατί μετά ξεκινά ένας μακρύς, μοναχικός, δύσκολος και ανηφορικός δρόμος που θα κληθούν να ακολουθήσουν. Ένας δρόμος που οι στενοχώριες, οι πίκρες, η πίεση, τα καθημερινά προβλήματα που αναζητούν λύσεις θα είναι εκείνα που θα κυριαρχούν. Άλλωστε, στην Ελλάδα για όλα φταίει ο δήμαρχος.

Βάλσαμο, όμως, σε όλα αυτά είναι η δημιουργία. Το να σχεδιάζεις και να υλοποιείς για τον τόπο σου. Να υπηρετείς καθημερινά τις ανάγκες της κοινωνίας σου. Να προχωράς μπροστά, να τολμάς και να τοποθετείς το κοινό καλό πάνω από το πολιτικό εγώ σου. Και να είστε βέβαιοι, οι παλαιότεροι συνάδελφοι το γνωρίζουν, το έχουν βιώσει, όταν λειτουργείς προς όφελος των πολλών, έχεις κάνει αυτό που εσύ νιώθεις ότι είναι το σωστό, στο τέλος η δικαίωση θα έρθει. Και αυτή η δικαίωση είναι που απαλύνει τις στενάχωρες, ας πούμε, στιγμές».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Υπάρχουν δυνατότητες που ως Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αναδείξουμε, με ουσιαστική συνεργασία, όλων των φορέων, κυβέρνησης, Δήμων, Περιφερειών. Επομένως, κρίσιμος και καταλυτικός παράγοντας οφείλει να είναι για όλους μας η έννοια της συνεργασίας.

Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι η συνεννόηση, ο κοινός βηματισμός στα μείζονα ζητήματα, αλλά και η διεκδίκηση για να πάμε την περιοχή μας μπροστά σε επίπεδο Δήμων ο καθένας, αλλά και συνολικά σε επίπεδο επικράτειας, αποτελούν το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Και επειδή ως δήμαρχοι, αλλά και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να είμαστε πρακτικοί, άμεσοι, συνεπείς και υπεύθυνοι, δεν μπορούμε παρά να θέσουμε το πλαίσιο εκείνο εντός του οποίου θα κινηθούμε.

Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι χρειαζόμαστε ισχυρές διοικήσεις. Μία ΚΕΔΕ που να διεκδικεί, να ενώνει και να μπορεί να ακούγεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης. Αλλά και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, με συναντίληψη, ενωτικές, ανοιχτές σε συνεργασίες, που θα προτάσσουν το γενικό συμφέρον και θα υποστηρίζουν ουσιαστικά τους Δήμους».