5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Ταξίδι στην Τουρκία

5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Ταξίδι στην Τουρκία

Ένα ακόμα ταξίδι Erasmus + ECO τελείωσε για το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Αυτή τη φορά η χώρα που φιλοξένησε τις ομάδες από Ελλάδα, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία ήταν η Τουρκία. Το High School Ihsaniye Anatolian Golcuk της επαρχίας Kocaeli στα νοτιοδυτικά παράλια της θάλασσας του Μαρμαρά (Προποντίδα) ήταν ο οικοδεσπότης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο ταξίδι μας, σημειώνεται, «δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να ανταλλάξουν απόψεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσα από παρουσιάσεις που είχαν ετοιμάσει από τις χώρες τους, καθώς και από μια σειρά δραστηριοτήτων. Κάποιες έλαβαν χώρα στους χώρους του σχολείου (δεντροφύτευση και κατασκευές από επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά) και άλλες ήταν επισκέψεις σε εργοστάσιο κομποστοποίησης και ανακύκλωσης (Izaydas), αλλά και σε πάρκα οικολογικού ενδιαφέροντος (Nezahat Gokyigit Botanic Park στην Κωνσταντινούπολη) και το θεματικό πάρκο Οrmanya κοντά στη Νικομήδεια, που λειτουργούσε ως θεραπευτικό κέντρο ζώων.

Μια ολόκληρη μέρα αφιερώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την άλλοτε βασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η ομάδα μας επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους, όπως: 1) τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, σήμερα Sultan Ahmet Park, με τον οβελίσκο του Θεοδοσίου και τον Τρίποδα των Πλαταιών (Τρικάρηνος Όφις, δηλαδή τρικέφαλο φίδι), 2) τη Βασιλική Κινστέρνα, μια υπόγεια δεξαμενή για την ύδρευση της Κωνσταντινούπολης και την τροφοδοσία του Μεγάλου Παλατιού με νερό, 3) το Τοπ Καπί, την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και 4) φυσικά την Αγία Σοφία, τη Μεγάλη Εκκλησία που αντέχει εδώ και αιώνες ατενίζοντας τον Βόσπορο που ενώνει Ευρώπη και Ασία.

Από το ταξίδι δεν έλειπε ένα παραδοσιακό τραπέζι και ακολούθως γλέντι με ανατολίτικη μουσική, τραγούδι και χορό.

Η τελευταία μέρα, η μέρα του αποχαιρετισμού, η πιο δύσκολη, σφραγίστηκε από αγκαλιές και δάκρυα συγκίνησης, ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το μήνα Απρίλιο στην πόλη Σόφια της Βουλγαρίας».