Ακόμα και το ΑΤΜ στο Πεταλίδι στη λεία της συμμορίας του γνωστού τράπερ

Ακόμα και το ΑΤΜ στο Πεταλίδι στη λεία της συμμορίας του γνωστού τράπερ

Έκανε τραγούδια τα παράνομα κατορθώματά του

Ο γνωστός τράπερ, ο οποίος συνελήφθη χθες με δύο συνεργούς του στην Αθήνα, κρύβεται πίσω από τις λευκές στολές που φορούσαν οι δράστες που ακριβώς πριν από δύο μήνες, στις 4 Οκτωβρίου, ανατίναξαν το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης και έφυγαν με 243.480 ευρώ. Μάλιστα, τότε είχε κάνει εντύπωση, καθώς το ΑΤΜ ήταν τοποθετημένο σε πρόσοψη αρτοποιείου, που οι δράστες είχαν βγάλει τους υπαλλήλους έξω από το κατάστημα και τους είχαν απομακρύνει, πιθανότατα για να μην τραυματισθεί κάποιος από την έκρηξη.

Όπως αποδείχτηκε, και όχι για πρώτη φορά, ο γνωστός τράπερ ανατίναζε και ξάφριζε τα ΑΤΜ, ενώ μετέφερε τα παράνομα κατορθώματά του στα βιντεοκλίπ του. Κι όλα αυτά, ενώ είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021 ακριβώς για τον ίδιο λόγο και είχε αποφυλακισθεί, διότι έληξε το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης, με τη δίκη να εκκρεμεί ακόμα. Τότε είχαν εξιχνιαστεί 27 περιπτώσεις κλοπών ΑΤΜ και εννέα αυτοκινήτων, με το οικονομικό όφελος να ανέρχεται σε 915.000 ευρώ.

Τώρα εξιχνιάσθηκαν 10 περιπτώσεις και το οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 700.000 ευρώ.

Τρεις δράστες
Την υπόθεση εξιχνίασαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και η Αστυνομία κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τροχό κοπής και εκρηκτικές ύλες.

Η παρατηρητικότητα των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση οδήγησε στην ταυτοποίηση των τριών μελών της οργάνωσης, ηλικίας 26, 27 και 28 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και όπλα, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν σε επαρχιακές πόλεις, όπου με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και στέρεων εκρηκτικών υλών διερρήγνυαν ΑΤΜ, με σκοπό να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η επαγγελματική υποδομή της οργάνωσης καταδεικνύεται από την ιδιαίτερη κατάρτιση των μελών της στη χρήση εκρηκτικών υλών, καθώς και από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν.

Έκλεβαν αυτοκίνητα
Οι δράστες εντόπιζαν ΑΤΜ παλαιού τύπου, εγκατεστημένα κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από το χώρο χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλου κυβισμού που αφαιρούσαν από τις γύρω περιοχές, ενώ στη συνέχεια διερρήγνυαν τα μηχανήματα, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και προκαλώντας έκρηξη με στέρεες εκρηκτικές ύλες, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων, τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, ενώ στη συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Για την ελεύθερη διοχέτευση στην αγορά των χρηματικών ποσών που αφαιρούσαν χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του «ξεπλύματος» μέσω τυχερών παιγνίων σε καζίνο, καθώς και μέσω του χώρου της μουσικής βιομηχανίας.

Τελευταία και φαρμακερή
Τα ξημερώματα του Σαββάτου τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο σπίτι σε περιοχή του Καματερού, αφαίρεσαν αυτοκίνητο από την περιοχή του Ναυπλίου, με το οποίο πήγαν σε περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας. Εκεί διέρρηξαν ΑΤΜ αφαιρώντας 198.515 ευρώ και διέφυγαν, εγκαταλείποντας κατά τη διαδρομή τους το κλεμμένο όχημα.

Οι δράστες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς την ώρα που προσπαθούσαν να μπουν στο σπίτι στο Καματερό και συνελήφθησαν, ενώ συνολικά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οχήματα, σπίτι και στο ορμητήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 206.570 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, ένα κιλό και 518 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, πολεμικό τυφέκιο τύπου M16, πιστόλι, φυσίγγια, 4 πυροκροτητές, πυραγωγό σχοινί, εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων, μεταλλικός τροχός κοπής, διαρρηκτικά εργαλεία, σπρέι χρώματος, ρουχισμός, φακοί κεφαλής, κινητά και κλειδιά οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των δραστών, για παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού εντός της οικίας του, την οποία επισκεπτόταν συχνά ο συγκεκριμένος δράστης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε πιστόλια και πλήθος φυσιγγίων.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξιχνιασθεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και επτά κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται σε 710.000 ευρώ.

Το «μπαμ» στο Πεταλίδι
Οι τρεις ληστές, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και φορώντας λευκές στολές, έφτασαν στο Πεταλίδι λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα στις 4 Οκτωβρίου, με αυτοκίνητο το οποίο δεν έφερε πινακίδες.

Οι ληστές πήγαν στο φούρνο που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία του Πεταλιδίου και φέροντας οπλισμό, ζήτησαν με ήρεμο τρόπο από τους υπαλλήλους να βγουν από το κατάστημα. Τους ενημέρωσαν ότι θα γίνει μια έκρηξη και ζήτησαν να πάνε στην πλατεία για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν στην πρόσοψη του κτηρίου, όπου βρισκόταν το ΑΤΜ, εκρηκτικό μηχανισμό. Πήραν 243.480 ευρώ, έφυγαν και λίγο αργότερα σε δύσβατο σημείο της περιοχής, εντοπίσθηκε καμένο το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν.

Τρεις ημέρες μετά, με τον ίδιο τρόπο, άνοιξαν ΑΤΜ στην Ανδραβίδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη