Αλ. Χαρίτσης για φορολογικό ν/σ: «Ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική της βίαιης κοινωνικής αναδιάρθρωσης της Ν.Δ.»

Αλ. Χαρίτσης για φορολογικό ν/σ: «Ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική της βίαιης κοινωνικής αναδιάρθρωσης της Ν.Δ.»

«Η Νέα Αριστερά δεσμεύεται για ένα δίκαιο, ανταποδοτικό και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα»

«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω το λόγο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Και θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά. Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά, όμως, ιδιαίτερα στη γενιά της κρίσης. 15 χρόνια μετά την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι νέοι και οι νέες που εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, είναι η γενιά των νέων εργαζομένων που ζουν την πραγματικότητα της επισφάλειας, της καθημερινότητας με το μπλοκάκι, των σκληρών -συχνά εξοντωτικών- ωραρίων. Και το αίτημα παραμένει ίδιο: δικαιοσύνη» δήλωσε ο βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», στην πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά».

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι εμπνευσμένο από το παρελθόν. Η οριζόντια εισαγωγή τεκμηρίων αποτελεί την  ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα της φορολογίας και καταφεύγει σε μέτρα που παραβιάζουν εντέλει τη συνταγματική αρχή ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους» υπογράμμισε.

«Σήμερα, η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, δίκαιη, φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στις νέες δυνατότητες που διαθέτουμε -την ψηφιοποίηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος- και κυρίως σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε: «Μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινά από το ότι κάθε ευρώ μετράει, όταν επιστρέφει στην κοινωνία. Αντί για αυτό έχουμε μια άδικη πολιτική που ενισχύει την καχυποψία των πολιτών για τα κίνητρα του κράτους που τους αντιμετωπίζει απλά ως μια επιπλέον πηγή εσόδων».

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κοινωνική πραγματικότητα. Εστιάζει την προσοχή της στη βάση της πυραμίδας των ελεύθερων επαγγελματιών και αποκαλεί όσους βρίσκονται εκεί συλλήβδην “φοροφυγάδες”, σημείωσε o κ. Χαρίτσης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η επιλογή υπηρετεί, πέρα από την άμεση οικονομική στόχευση, μια ευρύτερη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας: τον εξοβελισμό τους από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το φορολογικό είναι ένας κρίσιμος κρίκος για τη βίαιη κοινωνική αναδιάρθρωση που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία».

«Με τα οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν μεγάλα, συχνά προκλητικά, εισοδήματα και τα αποκρύπτουν. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής, της άδικης φορολογίας, το κόμμα που δε θέλει ένα σύγχρονο, δίκαιο, κοινωνικά προσανατολισμένο φορολογικό σύστημα. Και για αυτό σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας για τις επιλογές της» επισήμανε.

«Η Αριστερά στη χώρα μας και διεθνώς πιστεύει στην αναγκαιότητα και στη δυνατότητα ενός δίκαιου και ισχυρού φορολογικού συστήματος, που θα είναι εργαλείο για τη θωράκιση της κοινωνίας, την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των πολλών, τον περιορισμό του προκλητικού πλούτου»  υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε: «Όχι με οριζόντια μέτρα που σύντομα θα δώσουν τη θέση τους σε άλλα μέτρα, αλλά μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Με μια πολιτική που θα πείθει τους πολίτες ότι οι φόροι τους επιστρέφονται στην καθημερινή τους ζωή μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υποδομών. Με μια στρατηγική που θα κατανοεί ότι όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη στη χώρα».

Βραχυχρόνια μίσθωση

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Χαρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση κάνει πως δεν κατανοεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή στεγαστική κρίση και ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη». Και συνέχισε: «Διαβάζουμε διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά δε βλέπουμε πουθενά το αποφασιστικό βήμα, ώστε να σπάσει επιτέλους η φούσκα στις τιμές των ακινήτων που διαλύει την ελληνική κοινωνία».

«Απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμευόμαστε όμως σε ένα πράγμα: δίκαιο φορολογικό σύστημα για μια δίκαιη και ισχυρή κοινωνία» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Και κατέληξε: «Δεσμευόμαστε, ως Νέα Αριστερά, ότι θα είμαστε εδώ, μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία, για να παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».