Χαράματα στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Χαράματα στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Όταν η πόλη κοιμάται κάποιοι φροντίζουν για τα φρούτα και τα λαχανικά με το Αργύρη να πηγαίνει τον καφέ τους

Μπορεί το 4 τα ξημερώματα για τους περισσότερους να ακούγεται βάρβαρο αλλά υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται είτε σε εστίαση είτε σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις είτε στην καθαριότητα, είτε σε υπηρεσίες φύλαξης και σίγουρα υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που εκείνη τη στιγμή είναι στο πόδι!

Εμείς λοιπόν βρεθήκαμε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας με τρεις επιχειρήσεις να λειτουργούν στο φουλ, αφού αυτό επιβάλλει το αντικείμενο τους.

Μιλήσαμε λοιπόν με δύο επιχειρήσεις εμπορίας φρούτων και λαχανικών καθώς και ένα καφέ που λειτουργεί από τα ξημερώματα ώστε να εξυπερετήσει τις δύο επιχειρήσεις που αναφέραμε.

Κατά τα άλλα τα πάντα στην ΚΑΚ κλειστά, αφού τα πρώτα ρολά των καταστημάτων ανοίγουν μετά τις 6 μιας και  οι πελάτες τους είναι κυρίως λιανικής πώλησης, σε αντίθεση με τις δύο επιχειρήσεις που λειτουργούν από τις 2 τα ξημερώματα και ασχολούνται με την χοντρική πώληση.

Χονδρικό Εμπόριο – Διανομή Φρούτων & Λαχανικών Σιαμπής
Είναι μια δουλειά η οποία επιβάλει 365 μέρες το χρόνο να είσαι παρών, αφού πρέπει να φροντίζουμε το πρωί που θα ανοίξει το κάθε κατάστημα που έχει σχέση με τρόφιμα να το έχουμε τροφοδοτήσει ώστε ο κάθε καταναλωτής που θα πάει να ψωνίσει να είναι φρέσκα και στην ώρα τους μας λέει ο κ. Ηλίας Σιαμπής

Έχουμε να κάνουμε με το μαγείρεμα του κάθε νοικοκυριού, έτσι καθημερινά τώρα το χειμώνα ανοίγουμε από τις δύο τα ξημερώματα, ενώ το καλοκαίρι δεν κλείνουμε σχεδόν ποτέ.

Για εμάς δεν υπάρχουν Κυριακές, δεν υπάρχουν Σάββατα αφού πρέπει να είμαστε μια μέρα πριν, να φορτώνουμε, ώστε να παραδώσουμε την επόμενη.

Τη Δευτέρα που θα πάει κάποιος να ψωνίσει για να μαγειρέψει, εμείς θα πρέπει να φορτώσουμε και να φύγουν όλα τα φορτηγά το βράδυ της Κυριακής.

Η επιχείρηση μας εφοδιάζει μόνο με χοντρική πώληση οπωροπωλεία, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καράβια και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με φρούτα και λαχανικά που χρειάζονται κάπου.

Η προέλευση των προϊόντων
Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως μας είπε ο κ. Ηλίας Σιαμπής προέρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο ανάλογα τη χρονική περίοδο, τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα πάντα, κυρίως από άνοιξη μέχρι καλοκαίρι που υπάρχει επάρκεια σε πολλά προϊόντα έρχονται σε εμάς από την χώρα μας, ενώ τους υπόλοιπους μήνες από κάθε άκρη του κόσμου.

Πρέπει να έχουμε τα πάντα συνεχίζει, είμαστε μια τουριστική περιοχή η οποία απευθύνεται σε κόσμο που πολλές φορές δε ρωτάνε το πόσο, αλλά θέλουν να έχουν τα πάντα, με αυξημένες απαιτήσεις οπότε και εμείς έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις.

Η αύξηση των τιμών
Βλέπουμε ακρίβεια μεταξύ άλλων στα φρούτα και τα λαχανικά, πόσο έχουν ανέβει οι τιμές και γιατί συμβαίνει αυτό ρωτάμε τον κ. Σιαμπή που απαντά ότι όταν ακριβαίνει η ενέργεια που είναι η κινητήρια δύναμη για την αγορά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή στα πάντα.
Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, ακριβαίνει το πετρέλαιο, ακριβαίνει το ρεύμα με τον παραγωγό να αυξήσει τις τιμές που πουλάει τα προϊόντα του ώστε να μπορέσει και αυτός να ανταπεξέλθει, έτσι αγοράζουμε ακριβότερα, είναι σαν μια μπάλα, με τον έναν να ρίχνει στον επόμενο την αύξηση και τελικά το προϊόν να φτάνει ακριβότερο στον καταναλωτή.

Τέλος μας αναφέρει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κλιματικές αλλαγές, τα μήλα για παράδειγμα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ακριβά αφού υπήρχε μεγαλύτερο απόθεμα από αυτό που ήθελε η χώρα, αλλά φέτος με αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία και το Πήλιο οι τιμές αυξήθηκαν 50 με 60 % σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια.

Η επιχείρηση
Στη Μεσσηνία μας λέει η επιχείρηση που είναι οικογενειακή, είναι από τις μεγαλύτερες, ενώ στο μέσα στον τομέα που εμπορεύεται είναι μέσα στην 15αδα της Ελλάδας.

Η επιχείρηση που πλέον έχει περάσει στην τρίτη γενιά και απασχολεί 42 άτομα που είναι όλο το χρόνο εκεί, ενώ στο υποκατάστημα που υπάρχει στη Βέροια εργάζονται 70 εποχιακοί και 15 με 20 όλο το χρόνο.

Διαθέτει 23 ιδιόκτητα φορτηγά στην Καλαμάτα και 8 στη Βέροια όπου εκεί υπάρχουν 40 στρέμματα ψυγεία συσκευαστήρια κλπ.

Από εκεί τροφοδοτούμε όλη την Ελλάδα, ενώ από την Καλαμάτα όλη την Πελοπόννησο.

Ακόμα  η επιχείρηση κάνει εξαγωγές σε βαλκανικές χώρες καθώς και σε τρίτες χώρες.

Η παραγωγή της Μεσσηνίας
Σε άλλη ερώτηση για την παραγωγή της Μεσσηνίας μας απαντά ότι τα προϊόντα της είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχει τη δυναμική, σε ομόρους νομούς όπως η Λακωνία, η Ηλεία, η Αργολίδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

Οι περισσότεροι στη Μεσσηνία ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού και σιγά σιγά εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες συνεχίζει, ενώ προσθέτει ότι  δυστυχώς έχουμε μείνει σε απαρχαιωμένες καλλιέργειες όπως η πατάτα, τα φασόλια που δεν τους δίνουν στους παραγωγούς το αναμενόμενο κέρδος  και έτσι εγκαταλείπουν, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι άλλοι νομοί που ανέφερε πριν, έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, ποιο έξυπνες, πιο προχωρημένες, έτσι έχουν καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερα εισοδήματα.

Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά
Όταν τον ρωτήσαμε αν η επιχείρηση του δίνει  προτεραιότητα στα ελληνικά προϊόντα απαντά ότι εξαντλούν κάθε ενδεχόμενο που θα μπορέσουν να έχουν καλά ελληνικά προϊόντα, όταν δεν υπάρχουν αυτά, η επιχείρηση θα στραφεί σε οποιαδήποτε μέρος της γης για να βρεθεί η απαραίτητη ποιότητα.

Η πατάτα Αιγύπτου για παράδειγμα ναι δημιουργεί στην ελληνική οικονομία προβλήματα, αλλά στην εστίαση και τον καταναλωτή είναι πολύ περισσότερο αρεστή, είναι φθηνότερη, είναι καλύτερη στο τηγάνι, στις φριτέζες οπότε έχει μεγαλύτερη πέραση στην Ελλάδα.

Αφοί Αθανάσιου Αθαν. Γιαννακόπουλου  Φρούτα- Λαχανικά
Η επιχείρηση των Αφών Γιαννακόπουλου τροφοδοτεί με φρούτα και λαχανικά μανάβηδες, σχετικά καταστήματα και χώρους εστίασης σε όλη την Πελοπόννησο.

Εγχώρια προϊόντα
Μέλημα τους όπως μας λέει ο κ. Κυριάκος Γιαννακόπουλος είναι τα προϊόντα να είναι εγχώρια αλλά όταν υπάρχουν ελλείψεις θα κάνουν και εισαγωγή.

Η επιχείρηση
Το ξεκίνημα έγινε από τον πατέρα του, με τον ίδιο να βρίσκεται μέσα στην επιχείρηση 22 χρόνια,  σχετικά με το άνοιγμα στις 2 τα ξημερώματα μας λέει ότι είναι μια συνήθεια με τους καλοκαιρινούς μήνες τα ρολά να μην κατεβαίνουν καθόλου.

Η επιχείρησή του διαθέτει 16 φορτηγά, το προσωπικό το χειμώνα είναι 12 άτομα ενώ το καλοκαίρι αυτό αυξάνεται.

Η παραγωγή της Μεσσηνίας
Η παραγωγή της Μεσσηνίας μας λέει ότι έχει πέσει πολύ με κυριότερο προϊόν να είναι η πατάτα που όμως συνεχώς μειώνεται αφού οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λογικό και αναμενόμενο.

Οι τιμές
Σχετικά με την αύξηση των τιμών και στο δικό του αντικείμενο μας λέει ότι σίγουρα δεν έχουν ξεφύγει με τη ζήτηση σίγουρα να έχει μειωθεί αφού μια οικογένεια θα πάρει συνήθως τα πιο βασικά και δεν θα πάρει τα φρούτα όπως παλιά.

Baristro Hub
Τέλος βρεθήκαμε στο που ανοίγει στις 3 τα ξημερώματα με τον κ. Αργύρη Τσιγάρο και την σύζυγο του να έχουν ανοίξει το κατάστημά τους εδώ και 20 μέρες.

Το άνοιγμα στις 3 μας λέει είναι δύσκολο, αλλά αφού ανοίγουν οι επιχειρήσεις ανοίγει και αυτός ώστε να τους εξυπηρετεί, ενώ κρατά το κατάστημα του ανοιχτό μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Η κίνηση γενικότερα λέει ότι είναι ικανοποιητική ενώ σχετικά με τον ανταγωνισμό απαντά ότι όλοι καλοί χωράνε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση