Δύο εκδηλώσεις για τα παιδιά από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Δύο εκδηλώσεις για τα παιδιά  από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας για τα παιδιά την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Αναλυτικά:
-Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου (11.00-1.00), στην κεντρική πλατεία, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων “Η Πλατεία των Ευχών” που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, έχει ετοιμάσει ένα εργαστήριο για 80 παιδιά με θέμα “κατασκευή χριστουγεννιάτικης κούκλας-στολίδι”.

Τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών της εικαστικής ομάδας του συλλόγου θα συναρμολογήσουν τα εξαρτήματα της κούκλας (φόρεμα, κεφάλι, καπέλο, μαλλιά) που έχουν ετοιμαστεί και θα ζωγραφίσουν το πρόσωπο της κούκλας.

-Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, με πρωτοβουλία της Πειραματικής Σκηνής και σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας, όπως και με τη στήριξη της Φιλαρμονικής, διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η εκδήλωση αφιερώνεται σε δύο σημαντικές προσωπικότητες που πρόσφεραν όλη τους τη ζωή και το έργο τους στα παιδιά:

1. Η Δρ. Λίλα Γκλεγκλέ, κοινωνιολόγος, ιστορική αναλύτρια και συγγραφέας, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Πολωνού παιδιάτρου, παιδαγωγού και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος είναι ο συντάκτης της χάρτας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Μια σημαντική προσωπικότητα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή γράφοντας βιβλία για την Παιδαγωγική, ενώ φρόντισε για τη σωστή και Καινοτόμα ανατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα των παιδιών του πολέμου. Έδωσε δε και τη ζωή του μαζί με τα 200 ορφανά του ορφανοτροφείου του στα στρατόπεδα του θανάτου.

2. Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Λέττα Πετρουλάκη, θα μιλήσει για τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Άλκη Ζέη, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και το έργο της. Ιδιαίτερα θα μιλήσει για τη σχέση της με το έργο του Γιάνους Κόρτσακ “Ματίας ο πρώτος”, “τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα σχολεία”, του οποίου έκανε ελεύθερη θεατρική διασκευή, με προτροπή της Ξένιας Καλογεροπούλου, για να γίνει παράσταση σε μεγάλα θέατρα, αλλά και σε πολλά σχολεία και συλλόγους με μεγάλη επιτυχία.

3. Η θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτις Γιώλικα Πουλοπούλου θα μιλήσει για το βιβλίο του Γιάνους Κόρτσακ «Ματίας ο πρώτος» και τη θεατρική διασκευή της Άλκης Ζέη. Θα εξηγήσει το νόημα του έργου και το σκεπτικό που την ώθησε να το προτείνει για να το ζωντανέψει η εφηβική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής στη θεατρική σκηνή του αμφιθέατρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, αρχές Ιανουαρίου, μέσα στις διακοπές.