Ελαιόλαδο: Γύρισαν ανοδικά οι τιμές έπειτα από εβδομάδες κάμψης

Ελαιόλαδο: Γύρισαν ανοδικά οι τιμές έπειτα από εβδομάδες κάμψης

Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής του IOC αναθερμαίνουν την αγορά

Η αναθέρμανση της αγοράς για το ελαιόλαδο, η οποία δίνει μια ανοδική τάση στις τιμές, όπως αυτή καταγράφηκε στο ρεπορτάζ της «Υπαίθρου Χώρας», επιβεβαιώνεται και κατά την τρέχουσα εβδομάδα στα παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Η αλλαγή αυτή αποδίδεται κατά σημαντικό μέρος στις προς τα κάτω αναθεωρημένες εκτιμήσεις παραγωγικών κρατών της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ και από την πλευρά της Ισπανίας αναφέρονται χειρότερες αποδόσεις του ελαιοκάρπου.

Η ελαιοσυλλογή συνεχίζεται, ευρισκόμενη στην κορύφωσή της σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, δεδομένων των μικρότερων ποσοτήτων. Τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως «καθάρισαν» κατά τόπους τα δέντρα από τους προσβεβλημένους καρπούς, σε μία χρονιά που, πέραν της μειωμένης παραγωγής, εξακολουθεί και προβληματίζει για ποιοτικά ζητήματα, λόγω του καιρού, ο οποίος επιτρέπει την παρουσία εχθρών της ελιάς.

Αντίστροφα προς τα πάνω πλέον οι τιμές στη Δυτική Μεσσηνία

Μια τέτοια ανησυχία εξέφρασε στην εφημερίδα από την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό “Νηλέας”, αφού οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τους εχθρούς της ελιάς διατηρούν αυτόν τον προβληματισμό. «Βέβαια, η φετινή συγκομιδή εξελίσσεται γρήγορα, λόγω μικρής ποσότητας, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα μείνει πίσω» αναφέρει, εκτιμώντας ότι η συγκομιδή στην περιοχή έχει φτάσει το 70%.

Η υποχώρηση των τιμών που καταγράφονταν τις προηγούμενες μέρες, φτάνοντας έως και τα 7,20 ευρώ περίπου προ εικοσαημέρου, έχει ξεκινήσει αντίστροφη πορεία, σκαρφαλώνοντας πρόσφατα στα 7,80 ευρώ. «Τώρα μπορεί να είναι ακόμη πιο πάνω», συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος, επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει ξανά μία ανοδική τάση, η οποία είναι άγνωστο, ακόμη, πού θα κορυφωθεί.

«Όσο προχωράμε στη συγκομιδή, από ό,τι φαίνεται, διαπιστώνεται ότι οι αναμενόμενες ποσότητες μάλλον δε θα έρθουν», σχολιάζει ακόμα. «Αυτό κλονίζει την αγορά, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ζήλο, γιατί πρέπει να λειτουργήσει, οπότε ανεβάζει τις τιμές για να μπορέσει να μαζέψει λάδια», εξηγεί.

«Σίγουρα θα έχουμε αύξηση τιμών, αυτό έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου φαίνεται καθοριστικός παράγοντας από εδώ και πέρα.

Αυτό, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων σε επίπεδο κράτους, αλλά και σε επίπεδο οργανώσεων παραγωγών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δεδομένα τα 7,5 ευρώ και στα Χανιά

Ανοδικά από την προηγούμενη εβδομάδα κινούνται οι τιμές και σε περιοχές της Κρήτης, φθάνοντας αυτήν τη βδομάδα στα 7,20 ευρώ στα Χανιά, όπου η συγκομιδή εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κορύφωσή της. «Θεωρώ ότι τα 7,50 ευρώ είναι δεδομένα τις επόμενες ημέρες», σχολιάζει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου.

Τα «απαισιόδοξα στοιχεία» που εμφανίσθηκαν για την παραγωγή, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην ελαιοπαραγωγό Ισπανία, καθώς και η αντίσταση των παραγωγών να δώσουν προϊόν το προηγούμενο διάστημα υποχώρησης των τιμών, αποτελούν κομβικούς παράγοντες για αυτήν τη γρήγορη μεταστροφή των τιμών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει.

«Υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και από πλευράς αγοραστών. Ψάχνουν, βέβαια, λάδια τα οποία είναι καλής ποιότητας και πληρώνονται όπως πρέπει, ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει άνοδο των τιμών», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο καιρός των τελευταίων ημερών βοήθησε στο να φύγουν οι προσβεβλημένοι καρποί, οι οποίοι έδιναν σε πρώτο στάδιο λάδια με ποιοτικά ζητήματα.

Ο κ. Παρασκάκης επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για άνοδο των τιμών από τη νέα χρονιά, όταν θα υπάρξει και πιο πλήρης εικόνα ως προς τις ανθοφορίες, αλλά και για το λάδι που θα παραχθεί και τα αποθέματα στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Στα 8,65 ευρώ καταγράφηκαν πράξεις στη Λακωνία

Ανοδική τάση επισημαίνεται και από την ελαιοπαραγωγό Λακωνία, όπου μετά τα 8,20 ευρώ της περασμένης εβδομάδας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν πράξεις στα 8,65 ευρώ, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης.

«Πού θα φτάσει, βέβαια, δεν ξέρω», σχολιάζει ως προς την άνοδο της τιμής, η οποία το προηγούμενο διάστημα κινούνταν αντίστροφα.

Ενδεικτικά, στην τιμή των 8,65 ευρώ διατέθηκε βυτίο (οξύτητας 0,35) από το Συνεταιρισμό Φοινικίου, ενώ ακόμη δύο βυτία από συνεταιρισμούς της περιοχής αγοράσθηκαν σε αυτή την τιμή. Επίσης, υψηλότερα, στα 8,01 ευρώ, αγοράσθηκαν τις προηγούμενες μέρες και οι τελευταίες ποσότητες περσινού.

Στον κάμπο των Μολάων, όπου επικεντρώνονται αυτές οι πράξεις, οι μειώσεις ποσοτήτων θεωρούνται πλέον δεδομένες. Η συλλογή βρίσκεται περίπου στο 20%, όπως εκτίμησε ο κ. Γραμματικάκης, αναφέροντας παράλληλα ότι τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, με το δυνατό αέρα, βοήθησαν να ξεκαθαρίσει κάπως ο καρπός, ρίχνοντας τις προσβεβλημένες ελιές από τα δέντρα.