«Γκρίνιαξε» για ανώριμες μελέτες και έλλειψη εκπροσώπησης στα Δ.Σ. των νοσοκομείων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Γκρίνιαξε» για ανώριμες μελέτες και έλλειψη εκπροσώπησης στα Δ.Σ. των νοσοκομείων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Συμβάσεις έργων υπέγραψε από τη Μεσσηνία ο Π. Νίκας

Συμβάσεις για μια σειρά έργων υπέγραψε χθες από τη Μεσσηνία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας παράλληλα για την πορεία ορισμένων μεγάλων έργων, τα οποία, όπως είπε, βρήκε με ανώριμες μελέτες.

Αρχικά, ο κ. Νίκας επισκέφθηκε τα γραφεία της Μητρόπολης Μεσσηνίας, όπου υπογράφηκε από τον ίδιο και το μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο η προγραμματική σύμβαση για το έργο αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δήμιοβα, με προϋπολογισμό 1.213.707 ευρώ. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η Δήμιοβα δεν είναι απλώς μια μονή, αλλά ένα εθνικό κέντρο, που έχει λειτουργήσει ακόμα και ως στρατόπεδο και ως νοσοκομείο.

Έργα με ανώριμες μελέτες

Στη συνέχεια, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο κ. Νίκας έκανε δηλώσεις και υπέγραψε συμβάσεις έργων. Αρχικά ενημέρωσε ότι από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες στο δρόμο Μεσσήνη – Λάμπαινα. Μάλιστα, είπε ότι το εν λόγω έργο δεν έπρεπε να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς ήταν ανώριμο μελετητικά και χρειάσθηκε να το ενισχύσουν με 1 εκατομμύριο ευρώ για τα έργα ύδρευσης που απαιτούνταν.

Επίσης, αναφέρθηκε στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, λέγοντας ότι βρέθηκαν τα 15 εκατ. για να γίνει, ενώ κι αυτό ξεκίνησε με ανώριμες μελέτες.

Συμβάσεις έργων

Ακολούθως ανακοίνωσε τα έργα για τα οποία χθες υπογράφηκαν με τους ανάδοχους εργολάβους, συμβάσεις υλοποίησης και είναι τα εξής:

-Αναβάθμιση οριζόντιας σήμανσης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Θα γίνει διαγράμμιση και οριζόντια σήμανση σε διάφορα σημεία

-Βελτίωση και συντήρηση 7ης εθνικής οδού, τμήμα Ασπρόχωμα – Θουρία, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο προβλέπει ασφαλτοστρώσεις

-Συντήρηση και αναβάθμιση γεωτρήσεων και αρδευτικών δικτύων ΓΟΕΒ Παμίσου, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ. Μάλιστα, για το θέμα των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ ο κ. Νίκας τόνισε πως, αν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Οι οφειλές που έχουν, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλες, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους. Για παράδειγμα, ανέφερε πως οι συνολικές οφειλές μόνο των ΓΟΕΒ Παμίσου και Αργολίδος είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

-Βελτίωση κτηριακών υποδομών ΓΟΕΒ Παμίσου, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ

-Βελτίωση και συντήρηση 9ης εθνικής οδού (τμήμα Χώρα – Πύργος Τριφυλίας – Φλόκα – Γαργαλιάνοι), προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

-Βελτίωση οδικού τμήματος Ριζόμυλος – Δάρα – Δροσιά, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

-Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην Τ.Κ. Βρομόβρυσης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

-Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Ε. Αριστομένη, του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 49.359,83 ευρώ

-Επισκευή γηπέδων 5×5 και μπάσκετ στην Ελληνοεκκλησιά στο Δήμο Μεσσήνης, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ

-Επισκευή και αναδιαρρύθμιση του πέτρινου κτηρίου του δασοφυλακίου / πυροφυλακίου στον Ταΰγετο, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος στην Τ.Κ. Λαδά, στο Δήμο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι με το Σύλλογο των «Φίλων του Ταϋγέτου» υπογράφηκε χρησιδάνειο για την παραχώρηση της χρήσης του Δασοφυλακίου στον Άγιο Βασίλειο

-Συμπληρωματική σύμβαση ποσού 71.810,88 ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας (2023)

-Εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (των εμπόρων), στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 60.960,14 ευρώ

-Εξοπλισμός νέας γεώτρησης Μαγγανιακού στη Δ.Ε. Ανδρούσας στο Δήμο Μεσσήνης, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ.

«Οι εκλεκτοί των βουλευτών»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε και την αγορά ενός υπερηχοτομογράφου, αξίας 30.000 ευρώ, ο οποίος δόθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις ανάγκες τις Μαιευτικής Κλινικής. Ο κ. Νίκας τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο τομέας της υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μεγάλα προβλήματα. Επίσης, «γκρίνιαξε» που παρά τις σχετικές αποφάσεις, τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων δεν πλαισιώνονται και από εκπρόσωπο της Περιφέρειας και του εκάστοτε Δήμου, αλλά «μετέχουν οι εκλεκτοί των βουλευτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σύνταξη των μελετών αναβάθμισης του δρόμου στη Μάνη, Καλαμάτα – Άγιος Νίκων. Εκτός άλλων, θα προβλέπει την παράκαμψη της Καρδαμύλης και του Άγιου Νίκωνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη