Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε και οι Άγιοι Βασίληδες της Καλαμάτας μιλούν για την εμπειρία τους

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε και οι Άγιοι Βασίληδες της Καλαμάτας μιλούν για την εμπειρία τους

Όλα όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα για την ύπαρξη ή μη του Αϊ Βασίλη, πρέπει να αναθεωρηθούν, ή σχεδόν τουλάχιστον, αφού… κάνοντας μια βόλτα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας οποιοσδήποτε, θα τον συναντήσει ν’ ανταλλάσσει ευχές με τον κόσμο, αλλά κυρίως, να δέχεται τα γράμματα μικρών και… μεγαλύτερων παιδιών! Βέβαια, ακόμα και εάν δεν πρόκειται για τον πραγματικό Αϊ Βασίλη, τα χαμόγελα και η λάμψη στα μάτια των μικρών παιδιών που τον περιτριγυρίζουν αρκούν, ώστε αυτό να παραμείνει ένα κοινό μυστικό.

Άλλωστε, αυτό δεν είναι στον πυρήνα της η συγκεκριμένη γιορτή; Μια ευκαιρία να ξεφύγουμε  από την καθημερινότητα και να νιώσουμε καλύτερα στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

«Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια εποχή. Είναι ένα συναίσθημα», έλεγε η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος Έντνα Φέρμπερ, το οποίο φαίνεται ν’ αντικατοπτρίζει όλο το νόημα των γιορτών που πολλές φορές ξεχνάμε.

Έτσι, το «Θάρρος» βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου συνάντησε και μίλησε με δύο Αϊ Βασίληδες που αυτές τις μέρες θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης χαρίζοντας ξεχωριστές στιγμές σε όλους όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν σ’ αυτόν…!

Η ιστορία του Αϊ Βασίλη και η καθιέρωσή του στην Ελλάδα

Παρότι η ιστορία του Αϊ Βασίλη αποτελεί ένα συνονθύλευμα μύθων που έχουν ταξιδέψει μέσα στο χρόνο σε διάφορες χώρες, καταλήγοντας σ’ ένα πρόσωπο που τα παιδιά περιμένουν καρτερικά τα Χριστούγεννα για τα δώρα τους, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόσωπο στο ξεκίνημά του αφορούσε τον Άγιο Νικόλαο.

Όπως έχει καταγραφεί στη Wikipedia, ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία, από Έλληνες γονείς και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.

Η μορφή του Αγίου Νικολάου δε, αποτελεί ηγεμονική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Ωστόσο, είναι οι Ολλανδοί που θα χτίσουν πάνω στον Άγιο τις πρώτες ιστορίες που θα οδηγήσουν στον μύθο του Αϊ Βασίλη, ώσπου το 1804, λίγο μετά την Αμερικανική Επανάσταση, ο John Pintard, ιδρυτής του συλλόγου New York Historical Society, μεταφέρει τον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υόρκη ανακηρύσσοντάς τον προστάτη της πόλης.

Έκτοτε η φιγούρα του Αϊ Βασίλη καθιερώθηκε ως ένας παχουλός άνδρας με άσπρα γένια, ντυμένος στα κόκκινα και φορτωμένος με δώρα που μοιράζει στα παιδιά.

Τα Χριστούγεννα είναι οι μέρες των παιδιών

Για τον κ. Γιώργο, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ντύνεται Αϊ Βασίλης για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα παρέα με τα μικρά παιδιά που συρρέουν καθημερινά στο «σπίτι του Αϊ Βασίλη»,  που διατηρεί ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Όπως μας λέει ο ίδιος, η καθημερινότητά του έχει αποκτήσει μεγάλη χαρά από την αλληλεπίδρασή του με τον κόσμο, και κυρίως τα νεαρά παιδιά που φτάνουν στον ίδιο για να του δώσουν το γράμμα των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά δε, το πιο ιδιαίτερο πράγμα που του ζήτησε ένα από τα παιδιά που τον επισκέπτονται για να ζητήσουν δώρο Χριστουγέννων, ο ίδιος μας λέει ότι ξεχωρίζει έναν νεαρό που ζήτησε υγεία και να σταματήσουν οι πόλεμοι που ακούν από τους μεγαλύτερους.


«Ντύνομαι Αϊ Βασίλης περισσότερα από τριάντα χρόνια – Είναι κάτι ξεχωριστό για μένα»

Μια άκρως ευγενική φιγούρα Αϊ Βασίλη συναντήσαμε χθες, τον κ. Γεράσιμο, ο οποίος μας περιέγραψε το πως βιώνει τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Όπως μας ανέφερε, τα Χριστούγεννα για τον ίδιο είναι μια ξεχωριστή περίοδος, καθώς τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια μεταμφιέζεται Αϊ Βασίλης σκορπίζοντας, έτσι, χαμόγελα στα μικρότερα παιδιά.

«Είναι κάποια παιδιά πιο ταλαιπωρημένα στη ζωή τους που μου ζητούν υγεία και αγάπη στην οικογένειά τους. Έχω παρατηρήσει ότι είναι λιγότερες οι φορές που μου ζητούν ένα υλικό δώρο, αφού διακρίνω ότι υπερτερούν τα συναισθηματικά δώρα», εξηγεί για όλα όσα ζητούν από τον ίδιο τα παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, η μετάβαση για τον ίδιο από την καθημερινότητά του, στην «πραγματικότητα» του Αϊ Βασίλη, πολλές φορές θέλει προσπάθεια, αφού υπάρχουν απρόοπτα και δυσκολίες τις οποίες αφήνει πίσω του κι εστιάζει μόνο στη χαρά που μεταδίδει στα μικρά παιδιά που τον περιμένουν πάντοτε με το ίδιο κέφι και ανυπομονησία.

Εξάλλου, και σήμερα το πρωί στις 12 μ. ο ίδιος θα εμφανιστεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείοBookmark και τον πολυχώρο «Ουράνιο Τόξο» στον πεζόδρομο Αντωνοπούλου, περιμένοντας με πολλή χαρά να δεχθεί τα γράμματα των παιδιών και να διασκεδάσουν.

Της Χριστίνας Μανδρώνη