Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας  στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας και ο Ιερός Ενοριακός Ναός της Αγίας Βαρβάρας στην κωμόπολη της Μικρομάνης.

Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Καλαμάτας χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πλαισιωμένος από τον αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο, τον εφημέριο του προσκυνήματος, πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά και το διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος ο οποίος αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας.

Στον Ενοριακό Ναό της Μικρομάνης προέστη της πανηγύρεως ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο π. Φίλιππος τόνισε πως η Αγία Βαρβάρα και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας έζησαν με το «είναι» τους και όχι με το «εγώ» τους, όπως κάνουμε οι περισσότεροι σήμερα.

Με το πέρας δε της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους της κωμόπολης.

Εσπερινός

Παρουσία πλήθους πιστών, τόσο το εσωτερικό του ναού όσο και τον προαύλιο χώρο και τους γύρω δρόμους, τελέσθηκε, και ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο προσκύνημα, πλησίον του κολυμβητηρίου στην Καλαμάτα. Του πανηγυρικού εσπερινού προέστη ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της Καλαμάτας, αλλά και της περιφέρειας. Το Ιερό αναλόγιο πλαισίωσε ο μουσικολογιώτατος πρωτοδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Θεόφιλος Κυριάκος, πλαισιωμένος από τους ιεροψάλτες του προσκυνήματος.

Περατώνοντας το λόγο του ο π. Φίλιππος συνεχάρη τον εφημέριο του προσκυνήματος πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά και τους συνεργάτες του για την άρτια και υποδειγματική λειτουργία του Προσκυνήματος, αλλά και για τη συμβολή του στην ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Λόγω δε του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, η αρτοκλασία τελέσθηκε έξωθεν του προσκυνήματος και διανεμήθηκαν σε όλους τα παραδοσιακά “Νικολοβάρβαρα” από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.