«Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία οι μεγάλοι στα σχολεία» από την Πειραματική Σκηνή

«Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία  οι μεγάλοι στα σχολεία» από την Πειραματική Σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας ετοίμασε και παρουσιάζει στις 4-7 Ιανουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, την πρώτη της θεατρική παράσταση για το 2024 από την εφηβική ομάδα του συλλόγου.

Το έργο έχει τίτλο “Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία οι μεγάλοι στα σχολεία” της Άλκης Ζέη από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνους Κόρτσακ.

Η σκηνοθεσία ανήκει στη Γιώλικα Πουλοπούλου, η πρωτότυπη μουσική στον Τάσο Καρακατσάνη, τα σκηνικά και το φροντιστήριο στην Κατερίνα Μηλιαρέση, η κατασκευή του σκηνικού στο Γιώργο Αγγελόπουλο, η αφίσα, το βίντεο, η φωτογράφιση στον Νίκο τζαβάρα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Μιχάλης Κατασαρέας.

Το έργο
Στο έργο «Ο Ματίας ο Πρώτος» ο ήρωας και οι φίλοι του έρχονται σε επαφή με τη βαρβαρότητα του πολέμου μόνο και μόνο για να μας θυμίσουν πως οι πόλεμοι πρέπει να σταματούν. Τα παιδικά μάτια δεν αντέχουν τον πόλεμο. Η φιλία δεν ανέχεται τον πόλεμο. Η αγάπη μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο.
Με όπλο την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τη διαύγεια της παιδικής ματιάς και σκέψης, ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται να μας θυμίσουν πόσα μικρά και απλά πράγματα αρκούν για να πεις όχι στον πόλεμο, όχι στη βία και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αγάπη και στην ειρήνη. Τί νόημα έχει να κυβερνούν οι μεγάλοι, αφού έχουν χάσει ολόκληρη την ουσία και τη χαρά της ζωής; «Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα θρανία»! είναι ο υπότιτλος του έργου.
Ο Ματίας λοιπόν φτιάχνει ένα δικό του κόσμο, ακριβώς όπως τον θέλει. Ορκίζεται να μην ξεχνά ποτέ και να είναι πάντα παιδί για να θυμίζει στους μεγάλους τα λάθη τους.
Η Άλκη Ζέη, ζωντανεύει και μεταφέρει στη σκηνή το έργο του σπουδαίου Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα.
Μια παράσταση, γεμάτη μουσική, δράση, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα των παιδιών να διορθώσουν τα λάθη των μεγάλων και να αλλάξουν τον κόσμο!!!
Θα το κατορθώσουν άραγε;