Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συνάντηση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου στο Τουριστικό

Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συνάντηση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου στο Τουριστικό

“Κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι επαρκώς αξιολογημένη, ως προς την αναπτυξιακή της προοπτική για την περιοχή, ως προς τις θέσεις εργασίας, καθώς στόχος της ΟΧΕ Ταϋγέτου είναι η αναζωογόνηση και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στο Τουριστικό του Ταϋγέτου, κατά την συνάντηση ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων φορέων -που σηματοδότησε ταυτόχρονα την έναρξη της διαβούλευσης για την ΟΧΕ Ταϋγέτου.

Οπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ταΰγετου -που υπάγεται διοικητικά στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης- έχει επιλεγεί ως περιοχή εφαρμογής του χρηματοδοτικού εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027.

“Επί 30 χρόνια γίνονταν σχέδια επί χάρτου για την ανάπτυξη του Ταΰγετου και οι όποιες μελέτες και προτάσεις έμεναν στα συρτάρια. Τώρα, είναι σημαντική ευκαιρία” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, υπογραμμίζοντας πως κορυφαία προϋπόθεση για την επιτυχία αυτή τη φορά αποτελεί “η συνεργασία μεταξύ των χωριών και η προτεραιοποίηση των επιδιώξεων”, για να τονίσει πως “κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι επαρκώς αξιολογημένη, ως προς την αναπτυξιακή της προοπτική για την περιοχή, ως προς τις θέσεις εργασίας, καθώς στόχος είναι η αναζωογόνηση και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”.

Ο περιφερειάρχης διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί η ΟΧΕ Ταϋγέτου είναι η η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία νέων αλλά και η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, όπως βεβαίως και η δημιουργία θέσεων εργασίας στα ορεινά χωριά, σε όλη την περιοχή του Ταϋγέτου μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης.

Σκοπό της σημερινής συνάντησης, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αποτέλεσε η ενημέρωση των κατοίκων -στα χωριά της ανατολικής και της δυτικής περιοχής του Ταϋγέτου, στα διοικητικά όρια των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης- σχετικά με την ένταξη της περιοχής τους στην στρατηγική ΟΧΕ. Ενα πρόγραμμα το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του, σημείωσε ο περιφερειάρχης, μπορεί να φθάσει περί τα 40.000.000 ευρώ, από 20 εκατομμύρια για κάθε έναν από τους δύο δήμους.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι προκύπτει η δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες πιστώσεις, είτε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, είτε από τομεακά προγράμματα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλων υπουργείων ενδεχομένως.

“Επιδίωξη της συνάντησης αυτής αποτέλεσε η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η διαδικασία της οποίας θα συνεχιστεί τόσο στον Δήμο Καλαμάτας, όσο και στον Δήμο Σπάρτης” συνέχισε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος ότι υπάρχουν έξι άξονες στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να υπάρξει δραστηριοποίηση, διευκρινίζοντας πως η στρατηγική επιλογή των έργων θα γίνει από την Περιφέρεια.

Κατά τη σημερινή συνάντηση παρουσιάστηκαν οι πρόδρομες ενέργειες που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, ενώ έγινε επίσης και μία σύντομη παρουσίαση της πρώτων δεδομένων που έχουν προκύψει.

Στη συνάντηση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου, στο Τουριστικό, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο εκλεγμένος δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γόντικας, Ντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα και οι εκλεγμένοι -στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο- σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης και Νίκος Κουτουμάνος, όπως επίσης οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Ταΰγετου, από τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων αλλά και εθελοντικών ομάδων της περιοχής -και από τη Λακωνία και από τη Μεσσηνία-, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, από την ΕΥΔΕΠ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας και από τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης.

Το πλαίσιο εκκίνησης της διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της στρατηγικής ΟΧΕ Ταϋγέτου που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνάντηση, μπορείτε να το δείτε εδώ:

ΟΧΕ ΤΑΫΓΕΤΟΥ 19.12.2023 


Δήμος Καλαμάτας: Συμμετοχή του Δήμου σε συνάντηση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Σε υπηρεσιακή συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια και η ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ταϋγέτου, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης και στελέχη του Δήμου.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν πρόδρομες ενέργειες που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, ενώ υπήρξε σύντομη παρουσίαση δεδομένων που σε πρώτη φάση έχουν προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Ταϋγέτου που αφορά τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης, έχει επιλεγεί ως περιοχή εφαρμογής του χρηματοδοτικού εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021- 2027.