Μελετούν μεγάλες παρεμβάσεις από Μαντίνεια μέχρι Δυτική Παραλία

Μελετούν μεγάλες παρεμβάσεις  από Μαντίνεια μέχρι Δυτική Παραλία

Το παράκτιο μέτωπο στο επίκεντρο της συνεργασίας δήμου Καλαμάτας – Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλη μελετητικών ομάδων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις είναι διαρκείς και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και με τη συμμετοχή του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και εκπροσώπων των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας, με εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέλη των μελετητικών ομάδων για την τεχνική υποστήριξη στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας.

Σε συνέχεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό, η Καλαμάτα, η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα έχουν επιλεγεί από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά στην εξέταση στοιχείων για το πώς θα προωθηθεί η ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) στη χώρα μας καλύτερα, και η Καλαμάτα χρησιμοποιείται ως “καλές πρακτικές ή και προβλήματα που αντιμετωπίζει”.

Λιμάνι Καλαμάτας και Μαρίνα θα μελετηθούν- Διασύνδεση Μαρίνας με Δυτική Παραλία

Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο. Το ειδικότερο πλαίσιο είναι η συνεργασία που έχει η Καλαμάτα με τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναθέσει σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Βιέννη και σε γραφείο στην Κύπρο και μελετούν το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ως προς την ανάπτυξή του, χωροταξικά αλλά και οικονομικά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στο ότι θα γίνουν δύο αναλύσεις περιοχών που αφορούν στην περιοχή μπροστά από το Λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και μετά τη Μαρίνα, για να συνδέσουμε τη Μαρίνα με τη Δυτική Παραλία, όπως και γενικότερα κατευθυντήριες γραμμές που θα ξεκινούν από την Μαντίνεια μέχρι και τον Πάμισο.

Την άνοιξη του 2024 έτοιμη η μελέτη του παραλιακού μετώπου

Και όλα αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόλις παραδοθούν από τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας-κάτι που θα γίνει το Φεβρουάριο του 2024 με Μάρτιο- για να ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας.

Ειδικό χωροταξικό για το Μεσσηνιακό Κόλπο

Μέσα από αυτή τη συζήτηση τους θέσαμε-όπως και στη συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι-την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Μεσσηνιακού κόλπου.

Με τη δημιουργία ενός ειδικού χωροταξικού για τον Μεσσηνιακό κόλπο και μια δομή διοίκησης αυτού, ώστε να βρούμε τους τρόπους, με τη χρηματοδότηση- μελετητικά εννοώ- να συνεχίζει από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τους τρόπους για να προστατεύσουμε τις ακτές μας, αλλά και τον Κόλπο από ενδεχόμενη μόλυνση ή οτιδήποτε άλλο και να βρούμε τους τρόπους να τον αναπτύξουμε.

Μας είπαν από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι αυτό το αίτημα θα μεταφερθεί εκεί και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα μπορέσουμε οι Δήμοι να αναπτύξουμε συνεργασία, και αυτή ήταν και η βάση για τη συζήτηση που έγινε με τους δημάρχους και με εκπροσώπους Δήμων».

Επίσης, προχθές στο ιστορικό Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Αστικό Εργαστήριο με θέμα «Σχεδιάζουμε το παράκτιο μέτωπο μαζί». Στόχος των Αστικών Εργαστηρίων είναι να προσφέρουν καλύτερη κατανόηση της περιοχής παρέμβασης, των αναγκών των κατοίκων και των προσδοκιών τους με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση και ανάλυση της περιοχής και τον προσδιορισμό του οράματος και των στόχων της τοπικής κοινότητας.

Άλλωστε, όπως τονίστηκε και κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε προηγηθεί στο Δημαρχείο, παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχων, μελών των ομάδων εργασίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, ο συμμετοχικός σχεδιασμός επιτρέπει στις κοινότητες να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αστικών περιοχών, συνδιαμορφώνοντας ένα κοινό όραμα. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.