Μεσσηνία: Καταγγελίες για επιβάρυνση υδάτινων αποδεκτών με απόβλητα

Μεσσηνία: Καταγγελίες για επιβάρυνση υδάτινων αποδεκτών με απόβλητα

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, κινεί ήδη διαδικασίες, ενώ διενεργεί και έρευνα, για να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, που φέρεται να είναι από ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία, τα οποία έχουν καταλήξει σε ποτάμια και αρδευτικά κανάλια στη Μεσσηνία.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφέροντας ότι η επιβάρυνση, το τελευταίο χρονικό διάστημα των υδάτινων αποδεκτών σε περιοχές της Μεσσηνίας αποτέλεσε αντικείμενο επιστολών διαμαρτυρίας που έφθασαν στην Περιφέρεια, από τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις.

«Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ελέγχων και ερευνών ώστε να διακριβωθεί από πού έχουν προέλθει οι ρύποι και στη συνέχεια θα καταλογιστούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος» σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Μεσσηνία, με επιπτώσεις και στον τουρισμό.

Τα απόβλητα που τρέχουν στα ποτάμια εμπεριέχουν φαινόλες, μέταλλα και οργανικά οξέα σε μεγάλες ποσότητες, έχουν υψηλό ρυπαντικό οργανικό φορτίο (45-50 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι αυτό των αστικών αποβλήτων) και φυτοτοξικές ιδιότητες, προκαλώντας βλάβη στο οικοσύστημα, έως και θάνατο φυτών, μικροοργανισμών, εντόμων και ευαίσθητων υδρόβιων ζώων.

Συχνά καταλήγουν σε θάλασσα λουομένων και αλιέων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον άνθρωπο.
Α.Π.

Φώτο αρχείου