Μεσσηνίας Χρυσόστομος για ομόφυλα ζευγάρια: «Ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον» για το παιδί

Μεσσηνίας Χρυσόστομος για ομόφυλα ζευγάρια: «Ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον» για το παιδί

Μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων έκανε από το πρωί της Παρασκευής ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, για να ταχθεί κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.

Στις τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο μητροπολίτης χρησιμοποίησε φράσεις όπως «ψυχολογικά νοσηρό» περιβάλλον, «μη φυσιολογική σχέση», ενώ μίλησε ακόμη και για «νόθα παιδιά», αναφερόμενος στα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, στον απόηχο της εγκυκλίου της Εκκλησίας.

«Το παιδί αναπτύσσεται σε ένα ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον. Είναι δεδομένο. Μπαίνει σε μια σχέση δύο ανθρώπων που για την Εκκλησία δεν είναι φυσιολογική και άρα θα αναπτυχθεί σε ένα μη φυσιολογικό περιβάλλον», είπε στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αναφερόμενος στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

«Τινάζεται στον αέρα ο πυρήνας της ελληνικής οικογένειας. Όταν θα δούμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, τότε θα καταβάλουμε ποιο είναι το λάθος», υποστήριξε ο μητροπολίτης.

«Όταν η οικογένεια είναι δεδομένο ότι είναι μάνα και πατέρας, ποιο πρότυπο γονεϊκό θα έχει το παιδί που θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ομόφυλο; Όχι μόνο στον καθορισμό και τη λειτουργικότητα του βιολογικού φύλου του, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά του. Δεν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και ανάπτυξη αυτού του παιδιού», ισχυρίστηκε ακόμη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολυετή διαδικασία που απαιτείται για την τεκνοθεσία από ετερόφυλα ζευγάρια. «Περνάνε από ψυχολογική εξέταση οι υποψήφιοι γονείς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι; Δεν βλέπουν ότι επιστημονικά δεν μπορεί να φτάσει να γίνει υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;», ανέφερε.

Η υπόθεση της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ξεκινά «λανθασμένα», υποστήριξε ο μητροπολίτης. «Νομοθετούμε κάτι για να δείξουμε ότι δήθεν έχουμε εκσυγχρονιστεί, είμαστε προοδευτικοί και σεβόμαστε δικαιώματα; Δεν μπορεί το δικαίωμα κάποιου να είναι εις βάρος άλλου», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην εκκλησία ούτε ετερόφυλοι που έχουν κάνει πολιτικό γάμο»

Σε άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Open, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια που θα έχουν παντρευτεί δεν θα είναι δεκτά στην εκκλησία, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για τους ετερόφυλους που έχουν κάνει πολιτικό γάμο.

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποτελεί τον κανόνα και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ούτε επειδή μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να υπαγορεύει στην Εκκλησία τι θα λέει και τι θα διδάσκει. Η Εκκλησία έχει ορισμένες αρχές που αντλεί από την παράδοσή της και την Αγία Γραφή», σημείωσε αρχικά.

Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι δεκτός από την εκκλησία κάποιος που έχει παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου, απάντησε αρνητικά. «Επειδή είσαι χριστιανός, τι σημαίνει; Επειδή εγώ λέω ότι είμαι Έλληνας, μπορώ να προδώσω την πατρίδα μου; Και βέβαια είναι προδοσία», συμπλήρωσε.

«Η Εκκλησία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα γάμο ομόφυλων, όπως δεν αναγνώρισε καμία μορφή συμβίωσης έξω από τον γάμο», υπογράμμισε. Ερωτηθείς αν οι ετερόφυλοι που έχουν κάνει πολιτικό γάμο είναι ευπρόσδεκτοι στην εκκλησία, επίσης απάντησε αρνητικά. «Προσβάλλει το μυστήριο του γάμου», είπε, όταν ρωτήθηκε τι αλλάζει το γεγονός ότι κάποιος έχει κάνει πολιτικό γάμο.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στις τάξεις της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης απάντησε: «Όχι, αν έχετε να τους δείξετε».

Μητροπολίτης κατά Κασσελάκη: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να υιοθετήσει και να βάλει λουρί στο παιδί»

Στις τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στράφηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας τα περί «αξεσουάρ» που ανέφερε η εγκύκλιος της Εκκλησίας για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα σχόλιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν κάναμε εμείς αξεσουάρ το παιδί, ούτε το ταυτίσαμε με το κατοικίδιο, εκείνοι το έκαναν», είπε στο Open, κάνοντας αναφορά σε εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ και το κατοικίδιό τους.

«Είπε σήμερα θα βγω με την οικογένειά μου και το παιδί μου. Και ήταν οι δύο σύντροφοι και το σκυλί του. Δεν έχει η Εκκλησία τίποτα απέναντι στη ζωοφιλία του καθενός. Αλλά δεν μπορεί να δεχθεί την εξομοίωση ενός κατοικίδιου με παιδί. Ήταν εικόνα αυτή που έδειξε σε δημόσια τοποθέτηση για το ποια είναι η οικογένειά του;», δήλωσε στο Action 24.

«Είναι ελεύθερος ο καθένας να υιοθετήσει ένα παιδί, να του βάλει ένα λουρί και να βγαίνει στον δρόμο βόλτα. Η Εκκλησία πρέπει να πει ποια είναι η διδασκαλία της», συμπλήρωσε ο μητροπολίτης.

Μητροπολίτης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Θα καταστραφούμε ως κοινωνία»
«Η κοινωνία μπορεί να διαμορφώνει όποια μοντέλα θέλει, εμείς δεν μπορούμε να σερνόμαστε πίσω από αυτά τα μοντέλα», απάντησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στο Action 24, αναφορικά με την αντίδραση της Εκκλησίας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Έχουμε πάρει και παλαιότερα απόφαση με αφορμή τον πολιτικό γάμο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλη μορφή εκτός από την ιερολόγηση δύο ετερόφυλων ανθρώπων», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι συντηρητισμός, κρούει τον κώδωνα η Εκκλησία και τους λέει ότι θα καταστραφούμε ως κοινωνία», συνέχισε στο ίδιο ύφος.

Αίσθηση προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο μητροπολίτης, όταν ρωτήθηκε αν θα βαπτίζονται τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που θα έχουν παντρευτεί. «Και ένα νόθο βαπτίζεται», αποκρίθηκε και συμπλήρωσε ότι αυτό «δεν σημαίνει έμμεση αναγνώριση αυτής της γαμικής σχέσεως μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, μιλώντας για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, είπε: «Μετά από δέκα χρόνια μιας τέτοιας τεκνοθεσίας μπορείτε να μου πείτε ποια θα είναι η κατάσταση ενός παιδιού που έχει μεγαλώσει και αναπτυχθεί βιολογικά, σεξουαλικά και κοινωνικά μέσα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι; Όταν δεν θα μπορεί να διακρίνει όχι μόνο με βάση το φύλο του αλλά και τη λειτουργικότητα των φύλων ποιος είναι ο άντρας ποια η γυναίκα, ποιος ο πατέρας ποια η μάνα; Μπορείτε να μου πείτε ποια θα είναι ψυχολογικά η εξέλιξη του παιδιού και τι συνέπειες θα έχει; Κανένας δεν μπορεί να πει».

Τέλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει σε διάλογο την Εκκλησία, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και συμπλήρωσε ότι από το περιεχόμενο αυτού θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις της Ιεράς Συνόδου.

lifo.gr