Ρομά από την Καλαμάτα είχε φτιάξει ομάδες και έκανε κλοπές σε Τρίπολη και Αμαλιάδα

Ρομά από την Καλαμάτα είχε φτιάξει ομάδες και έκανε κλοπές σε Τρίπολη και Αμαλιάδα

Συνελήφθη ο 33χρονος, αναζητούνται τέσσερις συνεργοί του

Εγκληματικές οργανώσεις με… «υποκαταστήματα» σε Αρκαδία και Ηλεία, κατηγορείται ότι είχε δημιουργήσει ένας 33χρονος Ρομά κάτοικος Καλαμάτας, προκειμένου να διαπράττονται κλοπές σε σπίτια και διαμερίσματα.

Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ενώ στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη συνέδραμε και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 33χρονος είχε δημιουργήσει δυο ομάδες, στις οποίες κατηγορείται ότι ήταν αρχηγικό μέλος, με την κάθε μια να έχει διαφορετικά μέλη και η μεν πρώτη να δραστηριοποιείται σε κλοπές στην Τρίπολη και η δεύτερη στην Αμαλιάδα.

Από την εγκληματική δράση των δύο ομάδων, οι δράστες είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 53.000 ευρώ.

Σε βάρος του 33χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, η οποία περιλαμβάνει τρία ακόμη άτομα και άγνωστο συνεργό τους.

Δύο ομάδες
Η ενδελεχής και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, απέδωσε καρπούς με την εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών, στην Τρίπολη και την Αμαλιάδα.

Για την εξάρθρωση των δύο ομάδων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και της Ομάδας Ειδικών Ελέγχων Αρκαδίας.

Οι δυνάμεις συνέλαβαν έναν 33χρονο Ρομά, κάτοικο Καλαμάτας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει ακόμη τρία άτομα, ηλικίας 18, 20 και 37 ετών και άγνωστο συνεργό τους.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από συστηματική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, εξακριβώθηκε  η δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες διέθεταν ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση κλοπών και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023 έως και προχθές, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σε Τρίπολη και Αμαλιάδα
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν, τουλάχιστον από τον Ιούλιο έως και τέλη Αυγούστου του 2023, στην Τρίπολη Αρκαδίας. Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τον 33χρονο Ρομά, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο και δύο νεαρούς 18 και 20 ετών από την Τρίπολη.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως προχθές, στην Αμαλιάδα Ηλείας και αποτελούνταν από τον 33χρονο Ρομά, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο, έναν 37χρονο Ρομά επίσης κάτοικο Καλαμάτας και έναν άγνωστο δράστη.

Όπως διαπιστώθηκε οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε διαμερίσματα και σπίτια, με τις μεθόδους της διαρρήξεως και αναρρίχησης, κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες, από τα οποία αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.

Συγκεκριμένα, είχαν διαπράξει συνολικά τουλάχιστον είκοσι περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια, ενώ υπολογίζεται ότι από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 53.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε σπίτια των δραστών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα και χρυσαφικά.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, καθώς και την ταυτοποίηση του άγνωστου συνεργού τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη