Στα 10,11 ευρώ η τιμή ελαιολάδου στη Λακωνία

Στα 10,11 ευρώ η τιμή ελαιολάδου στη Λακωνία

Τα πολυσυζητημένα 10 ευρώ τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο ήρθαν, έπειτα από πράξη που σημειώθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στη Λακωνία από τον συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς, όπως αναφέρει το Agronews.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Δ. Σπάρτης έκλεισε συμφωνία για 30 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 10,11 ευρώ το κιλό, πετυχαίνοντας την υψηλότερη μέχρι στιγμής τιμή για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο αλλά και ένα ιστορικό υψηλό για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Πρόκειται για ελαιόλαδο οξύτητας κάτω των 3 γραμμών.

Στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, ζωντανό συντηρείται το ανοδικό μομέντουμ των τιμών και στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, με το Μιλάνο να γράφει κέρδη 20 λεπτών, αγγίζοντας τα 9 ευρώ, παρόλο που γενικά οι ιταλικές αγορές υπολειτουργούν εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Και η Ισπανία ξεπερνά τα 8,50 ευρώ το κιλό ως μέση τιμή, με τα υψηλά του εύρους να προσεγγίζουν τα 9,50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεδομένη στιγμή, τα αποθέματα έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ιταλία, ανέρχονται σε 128.092 τόνους και είναι μειωμένα στους κατά 38,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν η αγορά βρισκόταν ακόμα στην περιοχή των 5 με 6 ευρώ το κιλό.

Όλο κι ανεβαίνει
Πίσω στην Ελλάδα, μια πρώτη αποφασιστική ανοδική κίνηση σημειώθηκε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, με πράξη από τον Αγροτικό Ελαιοκοµικό Συνεταιρισµό Μεταµόρφωσης, ο οποίος συµφώνησε µε ελληνική εταιρεία εµπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ το κιλό. Η τιµή αυτή, αφορά ένα βυτίο, περίπου 20 τόνων.

Δύο εβδομάδες πριν, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιµή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεµβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βλαχιώτη έκλεισε συµφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24 και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ το κιλό. Η αγορά ξεκίνησε από τα 9,25 ευρώ το κιλό στην πρώτη πράξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου που έγινε από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων.