Στο Μαίναλο πεζοπόρησαν στην τελευταία εξόρμησή τους για το 2023 τα μέλη του Ευκλή

Στο Μαίναλο πεζοπόρησαν στην τελευταία εξόρμησή τους για το 2023 τα μέλη του Ευκλή

Το πεζοπορικό τμήμα του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, στις 17 Δεκεμβρίου, εξόρμησε στην τελευταία του πεζοπορία στο Δυτικό Μαίναλο, φιλοξενήθηκε  δε στην κατοικία του Πάνα και των Μαινάδων.

Συνοδοιπόρησε με φίλους Αθηναίους από την ”Φύση και Περιπέτεια”, που πολλές φορές τους έχει φιλοξενήσει ο καλαματιανός σύλλογος στο νομό Μεσσηνίας.  

Πριν την πεζοπορία τους κατέθεσαν ένα στεφάνι στο Μνημείο της Ζαμπίας Κωτσάκη, καταγόμενη από την Αλωνίσταινα, αποδίδοντάς της φόρο τιμής.

Η Ζαμπία (ή Ζαμπέτα, από Ελισάβετ) Κωτσάκη – Κολοκοτρώνη (1750 – 1832) ήταν καπετάνισσα, γυναίκα του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη και μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.  Ήταν ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο Καπετάνισσα. 
Μετά τον πρώιμο θάνατο του συζύγου της, μεγάλωσε μόνη της τα πέντε παιδιά της.

Η μαγευτική, χειμωνιάτικη περιπέτεια των 9,46 χλμ. ξεκίνησε από την πλατεία της Αλωνίσταινας, στην αρχή ανηφόρησαν το ρέμα του χωριού γεμάτο καρυδιές και καστανιές και γρήγορα μπήκαν σε ελατοσκέπαστο μονοπάτι.
Το τοπίο είχε συχνές εναλλαγές με πολύ όμορφη θέα στα γύρω βουνά.
Η συνέχεια της διαδρομής ήταν κατηφορική έως το ρέμα της Μπάρμπας. Βάδιζαν παράλληλα με την κοίτη και τέλος μετά από μια έντονη ανηφορική και βραχώδη πορεία κατέληξαν στην όμορφη Βυτίνα.