Α. Σαμαράς: «Περνάμε δύσκολες στιγμές και η Δικαιοσύνη είναι το μεγάλο αποκούμπι του μέσου Έλληνα»

Α. Σαμαράς: «Περνάμε δύσκολες στιγμές και η Δικαιοσύνη είναι το μεγάλο αποκούμπι του μέσου Έλληνα»

Παρουσία του η κοπή πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με πανηγυρισμούς για το Εφετείο

Μορφή πανηγυρικής εκδήλωσης για την παραμονή του Εφετείου Καλαμάτας έλαβε χθες η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των βουλευτών Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης Ιωάννη Νικολακόπουλου, δικαστών, εισαγγελέων και πλήθους αιρετών και δικηγόρων.

Τα θέμα του δικαστικού χάρτη και των αλλαγών που φέρνει κυριάρχησε στις ομιλίες όλων, με ιδιαίτερες ευχαριστίες να απευθύνονται στον κ. Σαμαρά για τη συμβολή του.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου Εφετών κ. Μαυρίδη, ο οποίος είπε ότι η διατήρηση του Εφετείου ήταν για τον ίδιο σκοπός ζωής, «γιατί πολλοί το είχαν ξεγραμμένο, αλλά δεν τους βγήκε».

Θα τιμηθεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης
Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ευχήθηκε το νέο έτος να είναι ειρηνικό και να φέρει ευτυχία, πρόοδο και ευημερία.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ζήτησε από τον ιεράρχη να προσευχηθεί «ώστε τη νέα χρονιά να αναζητούμε με φώτιση και να καταλήγουμε στη δίκαιη κρίση», ενώ του ευχήθηκε μακροημέρευση με υγεία.

Όπως τόνισε ακολούθως, παρά τα γνωστά σε όλους προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, η αυτοθυσία, η ευσυνειδησία, η επιστημοσύνη και η εργατικότητα των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων, αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, επιτυγχάνουν να τη θέτουν στην κορυφή των θεσμών που εμπιστεύεται ο πολίτης.

Αναφερόμενος στην έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Μαργέλης είπε ότι αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται με αυτή τα διαχρονικά ελλείμματα υποδομής της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας στη χώρα.

Στη συνέχεια εστίασε στο θέμα του νέου δικαστικού χάρτη, κάνοντας αναλυτική αναφορά στα όσα έχουν προηγηθεί και στη βοήθεια που ζητήθηκε για να μην καταργηθεί το Εφετείο Καλαμάτας, λέγοντας ότι συνοδοιπόρος και εγγυητής της διατηρήσεως του Εφετείου, αλλά και του δικαστικού σχηματισμού στην Πύλο, υπήρξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδειξε έμπρακτα πραγματικό και συγκινητικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Επίσης, αναφέρθηκε στα ζητήματα του Ειρηνοδικείου Πύλου.

Τέλος, ο κ. Μαργέλης ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Νικολόπουλο, καθώς, όπως είπε, χάρις στην ξεκάθαρη στάση του και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., το Εφετείο Καλαμάτας, όχι μόνο θα παραμείνει ως αυτοτελής δικαστικός σχηματισμός, αλλά θα ενισχυθεί. Γι’ αυτό, όπως είπε, σε επίσημη εκδήλωση σύντομα ο κ. Νικολόπουλος θα ανακηρυχτεί επίτιμος δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ενώ η αίθουσα που θα παραχωρηθεί για τις ανάγκες των δικηγόρων της Σπάρτης, θα φέρει για πάντα το όνομά του.

Αντ. Σαμαράς: «Περνάμε δύσκολες στιγμές»
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε το χαιρετισμό του με ευχές, ζητώντας φώτιση για όλους «προκειμένου η Δικαιοσύνη να σταθεί στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο στο ύψος των επιβαλλόμενων περιστάσεων, διότι περνάμε δύσκολες στιγμές και η Δικαιοσύνη είναι το μεγάλο αποκούμπι του μέσου Έλληνα».

Συνέχισε δε λέγοντας στον κ. Μαργέλη ότι τα «υπερβολικά φιλόφρονα λόγια του» για τον ίδιο φωτογραφίζουν την υποχρέωση που είχαν όλοι ως βουλευτές του νομού και ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να υπερασπιστούν το δικαίωμα για τη λειτουργία του Εφετείου.

Καταλήγοντας ευχήθηκε καλή χρονιά και σημείωσε: «Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στα όποια επόμενα παρουσιαστούν, εγώ θα είμαι σταθερά δίπλα σας, γιατί αυτό αισθάνομαι ότι είναι και η υποχρέωσή μου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γιάννης Νικολόπουλος, τόνισε ότι στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας μαζί με τους συναδέλφους του από τη Σπάρτη δεν αισθάνονται προσκεκλημένοι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά ότι είναι στο σπίτι τους.

«Η απόφαση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης ένταξης του Πρωτοδικείου Σπάρτης και, κατ’ επέκταση, του Δικηγορικού Συλλόγου στο Εφετείο Καλαμάτας, ήταν μεν συναισθηματικά δύσκολη, πλην όμως πάρα πολύ εύκολη στην ουσία της και σε αυτό συνετέλεσαν ορισμένοι παράγοντες», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, αναφέροντας ως τέτοιους την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, την υψηλή ποιότητα των δικαστών του Εφετείου Καλαμάτας, τις άψογες εγκαταστάσεις και το υπαλληλικό προσωπικό.

«Εμείς, λοιπόν, με συναισθηματικό βάρος είπαμε όχι στο Εφετείο Ναυπλίου, αλλά λέμε ναι με πολύ μεγάλη χαρά και αγάπη στην ένταξη του Πρωτοδικείου Σπάρτης και του Δικηγορικού Συλλόγου στο Εφετείο Καλαμάτας».

Πρόεδρος Εφετών: «Πολλοί το είχαν ξεγραμμένο»
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι ένας θεσμός που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή μαζί με άλλους θεσμούς, όπως είναι η Εκκλησία, η θρησκεία και η οικογένεια. Άρα όταν έχουμε ενίσχυση αυτών των θεσμών, είμαστε αισιόδοξοι ότι η κοινωνική συνοχή και το έθνος θα προχωρήσει. Σε αντίθεση, όταν έχουμε χαλάρωση ή παραποίηση αυτών των θεσμών, είμαστε ανήσυχοι για το μέλλον. Σήμερα είμαστε στη θετική κατεύθυνση, γιατί με το νομοσχέδιο που έρχεται ενισχύεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση των Πρωτοδικείων.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς αναφέρθηκε επίσης στην καταλυτική παρέμβαση του κ. Σαμαρά και εστίασε στην περιοχή της Τριφυλίας, τονίζοντας ότι εκεί θα γίνουν σημαντικές αλλαγές, με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου στους Γαργαλιάνους και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, και πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Ο νέος χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, μετέφερε τις ευχές του νέου περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, ενώ αναφέρθηκε κι αυτός στο νέο δικαστικό χάρτη.

Από την πλευρά της, η νέα αντιδήμαρχος Οικονομικών και Νομικών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου, μετέφερε τις ευχές του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, εξάροντας τη διαχρονική έννοια του κ. Σαμαρά για τα ζητήματα της Μεσσηνίας.

Ο δε γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Μεσσηνία κέρδισε πράγματα γιατί μπήκε μπροστά ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος, ο πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Μαυρίδης, ο οποίος, όπως νωρίτερα ανέφερε ο κ. Μαργέλης, παρότι δεν είναι κάτοικος Καλαμάτας, έδωσε μεγάλο αγώνα για τη διατήρηση του Εφετείου, σημείωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας. Πραγματικά πετύχαμε κάτι πολύ μεγάλο. Έμεινε το Εφετείο εδώ κι αυτό ήταν για εμένα σκοπός ζωής. Να ξέρετε ότι πολλοί το είχαν ξεγραμμένο. Δεν τους βγήκε, όμως, και ευχαριστούμε όλους εσάς που σταθήκατε αρωγοί».

Μία χρυσή λίρα στη θέση του τυχερού φλουριού
Η υπάλληλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Ρόζα Διακουμέα, ήταν χθες η τυχερή κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η κα Διακουμέα βρήκε στο κομμάτι της το τυχερό φλουρί, το οποίο, όπως κάθε χρόνο, αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα.

Το δώρο παρέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, στην τυχερή.

Της Βίκυς Βετουλάκη