Αυξημένα περιστατικά κλοπών από Ρομά σε σπίτια, αυτοκίνητα και σούπερ μάρκετ

Αυξημένα περιστατικά κλοπών από Ρομά σε σπίτια, αυτοκίνητα και σούπερ μάρκετ

Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οργανωμένες κλοπές από ομάδες Ρομά σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ συνεχώς επιδίδονται σε κλοπές νέας μορφής, όπως η ομάδα από το Ζεφύρι, που έφτασε ακόμα και στην Καλαμάτα. Αφού γέμιζε μεγάλα καρότσια με προϊόντα από σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, αξίας εκατοντάδων ευρώ, έφευγε χωρίς να πληρώσει.

Μια άλλη ομάδα Ρομά ξεκινούσε από την Καλαμάτα και, κάνοντας αυθημερόν ταξίδια σε χωριά της Αρκαδίας, έκλεβε σπίτια και αυτοκίνητα.

Αμφότερες οι υποθέσεις εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Οι αναφορές κατοίκων από χωριά γύρω από την Καλαμάτα, αλλά και στην περιφέρεια του Νομού Μεσσηνίας, για καθημερινές κλοπές στην περιουσία τους, πληθαίνουν συνεχώς, ζητώντας αύξηση της αστυνόμευσης, η οποία λόγω της έλλειψης δυναμικού δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο.

Ολόκληρα καρότσια
Στην πρώτη περίπτωση που εξιχνιάσθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ένα ζευγάρι Ρομά από το Ζεφύρι Αττικής, μαζί με πέντε άγνωστους συνεργούς τους, έκαναν ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και έκλεβαν προϊόντα από μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Η τελευταία φορά ήταν σε σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα, απ’ όπου αφαίρεσαν προϊόντα αξίας 740 ευρώ! Με συγκέντρωση στοιχείων και τη βοήθεια βιντεοληπτικού υλικού, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνίασε συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις κλοπών σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Όπως αποδείχθηκε, έχει διαπράξει κλοπές από μεγάλα σούπερ μάρκετ σε Αττική, Κορινθία, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Αργολίδα, Ρίο Πάτρας, Θήβα, Βόλο και, τέλος, στις 15 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, σε σούπερ μάρκετ στην οδό Μπουλούκου.

Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται ένας 36χρονος και μια 38χρονη, Ρομά, ζευγάρι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ αυτή περιλαμβάνει και πέντε άγνωστους συνεργούς τους.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας προέκυψε ότι η δράση τους ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου. Το ζευγάρι μετέβαινε σε καταστήματα-σουπερμάρκετ, όπου προσποιούμενοι τους πελάτες, τοποθετούσαν διάφορα προϊόντα σε καρότσια και στη συνέχεια αποχωρούσαν δίχως να καταβάλουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Από τις 15 περιπτώσεις κλοπών είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 13.300 ευρώ.  Μόνο τα πράγματα που αφαίρεσαν από το κατάστημα της Καλαμάτας ήταν αξίας 740 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και την ταυτοποίηση των αγνώστων συνεργών τους.

Κι άλλες κλοπές από σούπερ μάρκετ
Κλοπές σε σούπερ μάρκετ έκανε άλλη μια ομάδα Ρομά στην Καλαμάτα, με τέσσερις νεαρούς να συλλαμβάνονται το πρωί του Σαββάτου. Ειδικότερα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος δύο 20χρονες, ένας 22χρονος και ένας 16χρονος Ρομά, γιατί λίγο νωρίτερα οι δύο κοπέλες μπήκαν σε σουπερμάρκετ στην οδό Β. Γεωργίου, από όπου αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο έξω από το κατάστημα, όπου τις περίμεναν ο 22χρονος και ο ανήλικος.

Οι 20χρονες αφαίρεσαν τρόφιμα, βρεφικά γάλατα και απορρυπαντικά, συνολικής αξίας 150 ευρώ, ενώ τα έβγαλαν από το κατάστημα χωρίς να πληρώσουν κρύβοντάς τα στις προσωπικές τους τσάντες.

Ήταν, όμως, άτυχοι, διότι τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ για να τους κάνουν έλεγχο και βρήκαν τα ψώνια, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά τους. Οι νεαροί Ρομά προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Εκεί, υπεύθυνη του καταστήματος, που είχε αντιληφθεί την κλοπή, τις αναγνώρισε και συνελήφθησαν, βάσει και βιντεοληπτικού υλικού του καταστήματος. Προέκυψε ακόμα ότι ο ανήλικος δεν είχε προβεί στην έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι στις 5 Δεκεμβρίου του 2023 η μία 20χρονη μαζί με άγνωστη συνεργό της είχαν αφαιρέσει ξανά προϊόντα από το ίδιο κατάστημα. Τότε είχαν αφαιρέσει τρεις φιάλες με ουίσκι και κρέατα, αξίας περίπου 100 ευρώ.

Από την Καλαμάτα για κλοπές στην Αρκαδία
Σε μια δεύτερη περίπτωση, Ρομά από την Καλαμάτα ταξίδευαν σε χωριά της Αρκαδίας και πραγματοποιούσαν κλοπές με αυτοκίνητο, στο οποίο έβαζαν κλεμμένες ή παραποιημένες πινακίδες.

Από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης εξιχνιάστηκαν δώδεκα κλοπές σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται δύο Ρομά, ηλικίας 25 και 38 ετών, κάτοικοι Καλαμάτας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας, ενώ περιλαμβάνει και άγνωστο συνεργό τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον, από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 12 Ιανουαρίου 2024, οι Ρομά από την Καλαμάτα συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κλοπών σε οικίες και οχήματα.

Οι δράστες μετέβαιναν αυθημερόν από την Καλαμάτα σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας, με όχημα στο οποίο τοποθετούσαν είτε παραποιημένες είτε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών και να καθιστούν δυσχερέστερη την ταυτοποίηση τους. 

Συγκεκριμένα, είχαν διαπράξει μία απόπειρα κλοπής σε οικία, οκτώ κλοπές σε οικίες και τρεις κλοπές σε οχήματα. Τις διαρρήξεις στα σπίτια τις έκαναν ξημερώματα και συγκεκριμένα διέρρηξαν σπίτια στα χωριά Ρίζες, Μελιγού, Κορακοβούνι, Αλεποχώρι, Τυρός, Άστρος, Βλαχοκερασιά, Άγιος Πέτρος και Ξηροκάμπι Αρκαδίας. Επίσης, έσπασαν παράθυρα σε δύο οχήματα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ενώ από την περιοχή στο Μάναρη από όχημα αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές, η συνολική αξία των οποίων  ξεπερνά τα 7.000 ευρώ.

Τέλος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, βρέθηκε στις 12 Ιανουαρίου κοντά στο σπίτι των δραστών στην Καλαμάτα το όχημα που χρησιμοποιούσαν και κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και την ταυτοποίηση του αγνώστου συνεργού τους.

*****

Μέρα μεσημέρι έψαχναν σε γραφείο
Άλλο ένα ανησυχητικό περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στην περιοχή Φαρών και Σοφοκλέους, σε γραφείο που βρίσκεται σε ισόγειο κτηρίου.

Όπως μας περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του, χθες αργά το μεσημέρι βρισκόταν με κόσμο σε εσωτερικό χώρο του γραφείου του, που δεν ήταν ορατός από την κεντρική είσοδο. Όπως διαπίστωσε μετά και από το βιντεοληπτικό υλικό, κάποια στιγμή έφτασαν έξω από το γραφείο δύο νεαροί Ρομά φορώντας κουκούλες. Ο ένας έμεινε έξω από το γραφείο κοιτώντας δεξιά και αριστερά και ο δεύτερος μπήκε. Ύστερα από λίγο αυτός που είχε μπει, κι αφού είχε κοιτάξει στις πρώτες αίθουσες και νόμιζε ότι δεν είναι κανένας, έκανε νόημα και στο δεύτερο να εισέλθει.

Ερεύνησαν τις αίθουσες και όταν «έπεσαν» πάνω στον ιδιοκτήτη, προσποιήθηκαν ότι κάτι ήθελαν να ρωτήσουν και έφυγαν άρον άρον.

Ο ιδιοκτήτης του γραφείου εφιστά την προσοχή όλων των επαγγελματιών, καθώς, όπως μας είπε, πριν από λίγες ημέρες είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό σε άλλο γραφείο της περιοχής.

Της Βίκυς Βετουλάκη