Εμπορικός Σύλλογος για πανηγύρι Υπαπαντής: Η Καλαμάτα δεν πρέπει να μεταβληθεί σε… παραγκούπολη

Εμπορικός Σύλλογος για πανηγύρι Υπαπαντής: Η Καλαμάτα δεν πρέπει  να μεταβληθεί σε… παραγκούπολη

Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για επαναφορά και επαναλειτουργία του πανηγυριού της Υπαπαντής, προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλόπουλος είχε αναφέρει: «Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα να επανέλθει (το πανηγύρι της Υπαπαντής) με προϋποθέσεις και όρους, που θα υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο της περιοχής μας, αλλά και θα προβάλλουν την περιοχή μας», προσθέτοντας  ότι υπάρχει επίσημο αίτημα για την αναβίωσή του από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω επιστολή: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τη σθεναρή του αντίθεση προς τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής. Η απόφασή μας βασίζεται σε πλήθος σοβαρών επιχειρημάτων, τα οποία αναλύουμε παρακάτω:

Επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Οι επισκέπτες στρέφονται στην εμποροπανήγυρη, εγκαταλείποντας τα καταστήματα και τις υπηρεσίες της πόλης, προκαλώντας οικονομική απώλεια για τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες όλο το χρόνο στηρίζουν την οικονομία της πόλης.

Προσέλκυση πιστών για θρησκευτική λατρεία
Οι πιστοί συμμετέχουν στην εορτή της Παναγίας Υπαπαντής για θρησκευτικούς λόγους και όχι για τη συμμετοχή σε μία εμποροπανήγυρη. Η ανάμειξη της εμποροπανήγυρης επηρεάζει αρνητικά τη θρησκευτική εμπειρία των πιστών και απομακρύνει την πνευματική διάσταση της εορτής. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η εμποροπανήγυρη προσελκύει κόσμο, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να διοργανωθεί κάποια άλλη χρονική στιγμή, σε άλλο σημείο της πόλης (άλλωστε, από μόνη της, όπως καυχιούνται οι υποστηρικτές της, θα προσελκύσει χιλιάδες κόσμου).

Λαμπρότητα της εορτής της Υπαπαντής
Επισημαίνουμε ότι η εμποροπανήγυρη δε συνδέεται με τη λαμπρότητα της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής. Η εορταστική ατμόσφαιρα πρέπει να διατηρεί το θρησκευτικό της χαρακτήρα και όχι να υπονομεύεται από κοσμικές εκδηλώσεις. Εκτός αν οι υπεύθυνοι θεωρούν εικόνα κατάνυξης κατά τη διάρκεια της λιτανείας την ταυτόχρονη τέλεση της εμποροπανήγυρης μερικά μέτρα δίπλα, με φωνές για προσφορές ή και πολλές φορές με τσακωμούς και ύβρεις μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων “εμπόρων”.

Αναγωγή σε σύγχρονες πόλεις
Τέλος, τα πανηγύρια δε συνάδουν με τη σύγχρονη εικόνα των πόλεων. Η Πολεοδομία και οι πόλεις εξελίσσονται με βάση σύγχρονες αξίες και προτεραιότητες. Η διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών πρέπει να εξετάζεται κριτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την εξέλιξη της κοινωνίας. Η εικόνα αυτοσχέδιων πάγκων που δημιουργούν μία… παραγκούπολη στο κέντρο της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης πόλης που κοιτάει το μέλλον, δεν έχει να προσφέρει τίποτα και δεν έχει καμία θέση σε μία πανέμορφη πόλη, η οποία κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης και επιζητά ποιοτικό τουρισμό.

Ποιους αφορά η τέλεση της εμποροπανήγυρης
Ως Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, ο οποίος προασπίζεται τα συμφέροντα των συναδέλφων, διερωτώμεθα ποιους εξυπηρετεί η τέλεση της εμποροπανήγυρης κατά την εορτή της Υπαπαντής και γιατί δεν ερωτηθήκαμε ευθέως από τη Δημοτική Αρχή, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσοι. Γιατί τέθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της από σωματεία τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το εμπόριο – το οποίο βάλλεται καθημερινά – και με την επαναλειτουργία της θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς σε τέτοιου είδους πανηγύρια δε χρησιμοποιούνται ούτε ταμειακές ούτε POS, τα οποία το στεγασμένο εμπόριο επιβάλλεται να διαθέτει. Δε γνωρίζουμε ποια συμφέροντα επιθυμεί να εξυπηρετήσει η Δημοτική Αρχή και η ΟΕΒΕΣ, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δε συνάδει με τη γνώμη του εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας.

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας πάντα υποστήριζε την τουριστική προβολή της πόλης μας και συμμετείχε ενεργά σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συνεισφέρουν στην υγιή οικονομία. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων ως μέσα προώθησης της πόλης και ενίσχυσης του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα προηγούμενα επιχειρήματα που παρουσιάσαμε αναφέρονται συγκεκριμένα στο χαρακτήρα της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της εορτής της Παναγίας Υπαπαντής και δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση μας έναντι άλλων τύπων εκδηλώσεων ή πρωτοβουλιών που ευνοούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης μας.

Ευελπιστούμε ότι οι προτεινόμενες σκέψεις μας θα ληφθούν υπόψη και θα διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική, που θα συνδυάζει την προώθηση του τουρισμού με το σεβασμό προς τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.

Καλούμε τους φορείς λήψης αποφάσεων και την τοπική κοινότητα να στηρίξουν αυτήν τη θέση για τη διατήρηση του θρησκευτικού χαρακτήρα της εορτής και την προαγωγή μιας οικονομικά υγιούς και σύγχρονης πόλης».