Ελαιόλαδο: 212% πάνω μέσα σε 14 μήνες!

Ελαιόλαδο: 212% πάνω μέσα σε 14 μήνες!

Που θα φτάσει η τιμή του λίτρου

Εκτός λογικής συνεχίζουν να είναι οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, βασικό προϊόν για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ρεπορτάζ του Mega, προχωρώντας μάλιστα σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους, η κατάσταση έχει ως εξής:

Φθινόπωρο 2022: 5,45 ευρώ – 5,75 ευρώ/ λίτρο

Ιούλιος 2023: 6 ευρώ – 6,40 ευρώ/ λίτρο

Αύγουστος 2023: 9,50 ευρώ– 12ευρώ/ λίτρο

Νοέμβριος 2023: 12 ευρώ – 15 ευρώ/ λίτρο

Ιανουάριος 2024: 16 ευρώ – 17 ευρώ/ λίτρο.

Παρατηρείται, δηλαδή, ένα +212% πάνω στην τιμή του μέσα σε 14 μήνες.

«Ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε στο MEGA, ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου. Όπως λέει ο ίδιος, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι. «Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού. «Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι», πρόσθεσε.

Όπως λέει ο ίδιος, ακόμα και «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές, που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης εκτίμησε ότι η τιμή του ελαιολάδου, όχι μόνο δε θα πέσει, αλλά θα φτάσει στο ράφι κοντά στα 20 ευρώ το λίτρο.

«Δυστυχώς, αυτός είναι ο δικός μας μεγάλος προβληματισμός. Θα αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λάδι από τη ζωή τους. Ήδη, είδαμε σε δημοσκόπηση στην Ισπανία ότι μειώθηκε η κατανάλωση κατά 85%», είπε.