Γ. Γεωργουλόπουλος: «Ο εργολάβος για να σταματήσει το έργο, είτε δεν έχει πληρωθεί είτε οι μελέτες έχουν πρόβλημα»

Γ. Γεωργουλόπουλος: «Ο εργολάβος για να σταματήσει το έργο, είτε δεν έχει πληρωθεί είτε οι μελέτες έχουν πρόβλημα»

Κίνδυνος για τα δημόσια έργα από τη μη έγκαιρη πληρωμή των εργολάβων

Για άτυπη στάση πληρωμών των δημόσιων έργων διαμαρτύρονται οι εργολήπτες και η Πανελλήνια Ένωση των Συνδέσμων της προχώρησε σε διαμαρτυρία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζουν και εργολήπτες από τη Μεσσηνία, ιδιαίτερα οι πληρωμές από τα υπουργεία έχουν τεράστιες καθυστερήσεις, ενώ δεν είναι βατές ούτε οι πληρωμές από Δήμους και Περιφέρεια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μεσσηνίας, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, τονίζει πως όταν ένας εργολάβος προχωρά σε διακοπή εργασιών, το κάνει είτε γιατί δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες είτε γιατί οι μελέτες του έργου έχουν κάποιο πρόβλημα.

Διακοπή έργων
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις πληρωμές, όπως είπε ο κ. Γεωργουλόπουλος, παρατηρείται όταν οι πιστώσεις του έργου προέρχονται από υπουργείο. Οι εργολήπτες είναι υποχρεωμένοι να τιμολογήσουν μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά το πότε θα πληρωθούν είναι άγνωστο. Μία καθυστέρηση πληρωμής 2-3 μηνών θεωρείται απολύτως φυσιολογική, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η πληρωμή μπορεί να έχει καθυστερήσει και πάνω από ένα χρόνο.

Αλλά προβλήματα παρατηρούνται με τα έργα Δήμων. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι μετά την κατάθεση λογαριασμού και αφού περάσουν 1-2 μήνες, να ενημερώνεται ο εργολάβος από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου ότι ο κωδικός του έργου δεν έχει λεφτά και πρέπει να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Διαδικασία που απαιτεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

«Γι’ αυτό υπάρχουν πολλές διακοπές έργων.  Κανονικά ο εργολάβος, όταν περάσει ένας μήνας και δεν έχει πληρωθεί, πρέπει να προχωρήσει σε παύση εργασιών. Σταματούν τα έργα και ο κόσμος τα βάζει με τους εργολάβους. Όμως, ένας εργολάβος για να σταματήσει το έργο, το κάνει είτε γιατί δεν έχει πληρωθεί είτε γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις μελέτες. Τα χρωστούμενα, λοιπόν, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των υλικών, κάνουν το πρόβλημα ρευστότητας μεγάλο. Οι επιταγές είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση και, άρα, χρειαζόμαστε μετρητά για να διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να αγοράσουμε υλικά. Έτσι, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι εργολήπτες να λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες έργων», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μεσσηνίας.

Διαμαρτυρία
Στην παρέμβασή της προς το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων υπογραμμίζει ότι εδώ και δύο χρόνια έχει επιβληθεί στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου μία άτυπη στάση πληρωμών των δημοσίων έργων, ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή προς τον υπουργό σημειώνονται και τα εξής: «Η μη έγκαιρη εξόφληση των τιμολογίων μάς υποχρεώνει, εκτός των άλλων, να ρυθμίζουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις εντόκως. Δηλαδή, το ελληνικό κράτος, ενώ είναι το ίδιο υπερήμερο στις οικονομικές του υποχρεώσεις, απαιτεί από τους πολίτες του να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι με πρόσθετη επιβάρυνση. Όταν, δε, έρχεται η πολυπόθητη στιγμή της, έστω και μερικής, εξόφλησης των αναδόχων, το κράτος παρακρατεί αδιακρίτως το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμιζόμενων οφειλών τους χωρίς να εξετάζει εάν έχουν αποζημιωθεί για όλες τις δημόσιες συμβάσεις που εκτελούν.

Επειδή είμαστε η μοναδική Χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία  2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων, επειδή είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους, η δε Πολιτεία  οφείλει πρώτη αυτή η ίδια  να τηρεί τις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, ζητούμε:

-Κατάργηση της υποχρέωσης τιμολόγησης εφόσον δεν μπορεί να εξοφληθεί το εργολαβικό αντάλλαγμα που προκύπτει από τις εγκεκριμένες Πιστοποιήσεις Εργασιών ή Προμηθειών

-Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα άτοκης ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που προκύπτουν λόγω της υπερημερίας του ελληνικού κράτους

-Παρακράτηση μέρους των ρυθμιζόμενων οφειλών μόνο για τις συμβάσεις για τις οποίες εξοφλούνται οι ανάδοχοι».

Της Βίκυς Βετουλάκη