Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Το φαβορί των δημοσκοπήσεων, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, υπουργός Παιδείας της Γαλλίας μέχρι πρότινος, ορίστηκε πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σε ηλικία 34 ετών, ο Ατάλ γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας. «Πρόκειται για μια τολμηρή κίνηση», λέει μια πηγή προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ενθουσιασμένος που βλέπει να ανέρχεται ένα από τα πιο κοντινά σε εκείνον πρόσωπα, και γιατί όχι, ένας φέρελπις διάδοχός στις εκλογές του 2027 (αν και παίζει δυνατά και το όνομα του Ζεράλ Νταρμανέν).

Η ανακοίνωση αυτή βάζει τέλος σε δέκα ημέρες αμφιταλαντεύσεων και ανατροπών στην κορυφή του κράτους, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε διστακτικός. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κράτους εξέτασε τον διορισμό του υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, και εκείνον του πρώην υπουργού Γεωργίας, Ζουλιάν Ντενορμαντί.

Ο Ατάλ, ο οποίος χαίρει άριστης εικόνας στα μάτια του γαλλικού λαού, έχει επιτύχει ένα τέλειο ρεκόρ από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Έχει διακριθεί με μια σειρά από δημοφιλείς αποφάσεις, όπως η απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια στα σχολεία, η προληπτική πολιτική κατά του εκφοβισμού. Αφήνει μια δουλειά γεμάτη υποσχέσεις στο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στην ηγεσία αυτού του υπουργείου, το οποίο φημολογείται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

naftemporiki.gr