Κλοπές σε επιχειρήσεις και οχήματα: Δράστες ακόμα και 10χρονα

Κλοπές σε επιχειρήσεις και  οχήματα: Δράστες ακόμα και 10χρονα

Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων με δράστες Ρομά, ακόμα και μόλις 10 ετών, είχαμε τις προηγούμενες μέρες, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ήρθαν και οι συλλήψεις τους. Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερις Ρομά, με τους τρεις από αυτούς να είναι ανήλικοι.

Ο δε ένας ανήλικος είχε αποδράσει από φυλακές ανηλίκων, όπου κρατούνταν προσωρινά για κλοπές που είχε διαπράξει, καθώς έχει φορτώσει ήδη το ποινικό του μητρώο με αρκετές περιπτώσεις κλοπών, με τις τελευταίες να τις έχει κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το «έσκασε»
Στην πρώτη περίπτωση εξιχνιάσθηκαν επτά κλοπές και απόπειρες. Ο 17χρονος που αποδείχτηκε ότι της είχε κάνει, είχε διαφύγει από το Ίδρυμα Αρωγής Ανηλίκων στο Βόλο, όπου κρατούνταν πάλι για κλοπές.

Στις αρχές Δεκεμβρίου μαζί με έναν ανήλικο είχαν διαπράξει οκτώ κλοπές, με τις έξι να έχουν γίνει μέσα σε ένα βράδυ. Τότε και για τους δύο, καθώς είχαν επαναλαμβανόμενα παραβατική συμπεριφορά, είχε διαταχθεί εγκλεισμός στις φυλακές ανηλίκων. Αυτό δε στάθηκε ικανό, όμως, όπως φάνηκε, να κρατήσει τον 17χρονο, καθώς διέφυγε και επέστρεψε στην Καλαμάτα για να συνεχίσει τη δράση του.

Έπειτα από κλοπές που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τη συλλογή βιντεοληπτικού υλικού, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας έφτασαν και πάλι στην ταυτοποίηση και σύλληψη του 17χρονου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το βράδυ της 16ης προς 17 Ιανουαρίου ο 17χρονος αφαίρεσε από την περιοχή της Μεσσήνης μια μοτοσικλέτα και ήρθε στην Καλαμάτα. Την ίδια νύχτα, αλλά και την επόμενη, διέπραξε τέσσερις κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών σε επιχειρήσεις, αφαιρώντας χρήματα και κούτες τσιγάρων.

Ειδικότερα, την ίδια νύχτα παραβίασε πόρτα καταστήματος πώλησης ενδυμάτων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή 100 ευρώ. Ακολούθως, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να διαρρήξει μίνι μάρκετ στην οδό Γεωργούλη.

Αμέσως μετά έσπασε τη γυάλινη πόρτα παντοπωλείου στην οδό Παλαιολόγου και αφαίρεσε 400 ευρώ, καθώς και επτά κούτες με τσιγάρα, αξίας 300 ευρώ.

Το επόμενο βράδυ, στην οδό Ιατροπούλου, παραβίασε πόρτα μαγειρείου, αλλά δεν αφαίρεσε κάτι.

Συνέχισε στην οδό Ακρίτα, όπου από παράθυρο μπήκε σε αρτοποιείο και από την ταμειακή μηχανή αφαίρεσε 70 ευρώ. Μετά παραβίασε την κεντρική είσοδο από καφετέρια στην οδό Ακρίτα και πήρε 250 ευρώ.

Αρκετές κάμερες καταστημάτων είχαν καταγράψει τη δράση του 17χρονου και έτσι γρήγορα έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας. Στην κατοχή του βρέθηκε και η κλεμμένη μοτοσικλέτα, η οποία επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών.

Ο 17χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και θα επιστρέψει στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Η δε αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Δράστης ετών 10!
Άλλοι δύο ανήλικοι Ρομά, αδέλφια 14 και μόλις 10 ετών, συνελήφθησαν στη Μεσσήνη για κλοπές.

Ειδικότερα, τα δύο αδέλφια από ανασφάλιστο παράθυρο λεωφορείου στη Μεσσήνη αφαίρεσαν το τσαντάκι του οδηγού, το οποίο περιείχε μόνο προσωπικά έγγραφα.

Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν από περιπολούντες αστυνομικούς του τμήματος της Μεσσήνης και στην κατοχή τους βρέθηκε και το τσαντάκι, το οποίο επιστράφηκε.

Επιπλέον, στην κατοχή του 14χρονου βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο, όπως πρόεκυψε, είχε κλέψει παραμονή Πρωτοχρονιάς από γυναίκα στην Καλαμάτα και της επιστράφηκε.

Τέλος, κλοπές διέπραττε και ένας 43χρονος Ρομά, ο οποίος συνελήφθη στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.

Η τελευταία πριν συλληφθεί ήταν η κλοπή μίας τσάντας από ανασφάλιστο όχημα στην Καλαμάτα. Η τσάντα περιείχε προσωπικά έγγραφα και κάποια κέρματα. Κάμερες, όμως, κατέγραψαν τη δράση του και έτσι η Αστυνομία τον εντόπισε και τον συνέλαβε.

Στη συνέχεια προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως και 17 Ιανουαρίου είχε διαπράξει ακόμη μία κλοπή πορτοφολιού, αλλά και μία απόπειρα σε επιχείρηση.

Ειδικότερα, στις 15 Ιανουαρίου πήγε σε επιχείρηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Ασπρόχωμα και εκμεταλλευόμενος την απασχόληση υπαλλήλου που εξυπηρετούσε άλλον πελάτη, αφαίρεσε από τσάντα ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε 400 ευρώ κα κάρτες τραπέζης. Αμέσως μετά πήγε σε πρατήριο καυσίμων και με τη χρήση μιας εκ των τραπεζικών καρτών που είχε αφαιρέσει έκανε συναλλαγή για 4 ευρώ.

Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου πήγε σε επιχείρηση επισκευής οικιακών συσκευών στην Καλαμάτα και προσπάθησε να αφαιρέσει χρήματα από το χώρο. Όμως, έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη που βρισκόταν στο πίσω μέρος της επιχείρησης και τράπηκε σε φυγή.

Της Βίκυς Βετουλάκη