Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμάτα

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα, με αποκορύφωμα την τελετή Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024. Είχαν προηγηθεί το πρωί της ημέρας των Θεοφανείων η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού στην Παραλία Καλαμάτας. Στις τελετές αυτές παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως, σχηματίσθηκε πομπή, έχοντας στο κέντρο της την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού που την κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού, ενώ στην κεφαλή είχε τεθεί η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Η πομπή, μέσω της οδού Αναλήψεως, κατέληξε στην προκυμαία μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Εκεί ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλης.  Τριάντα έξι ήταν οι θαρραλέοι κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, εκ των οποίων 14 ήταν ανήλικοι.

Το Σταυρό έπιασε –για τρίτη φορά- ο 18χρονος Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσε απόσπασμα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.

Με πομπή, η Ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως επανήλθε στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.


Κωνσταντίνος Ψυχάρης: «Καλούμεθα να αναβαπτιστούμε, αλλά και να αναλογιστούμε γιατί υπάρχουμε στην ζωή»
Με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τη δέουσα κατάνυξη και υπό άριστες καιρικές συνθήκες η πόλη της Καλαμάτας εόρτασε τη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. Λαμπρός ο εορτασμός  παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τη σημερινή ημέρα καλούμεθα να αναβαπτιστούμε, αλλά και να αναλογιστούμε γιατί υπάρχουμε στη ζωή. Την απάντηση μας τη δίδουν οι Πατέρες της εκκλησίας μας, οι οποίοι μας λέγουν ότι υπάρχουμε για να δοξολογούμε το θεό και να προσφέρουμε αγάπη και χαρά στο συνάνθρωπο. Ας το κάνουμε, λοιπόν, πράξη. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και ιδιαιτέρως δε, σε όσες και όσους εορτάζουν».