Ο ισπανικός ελαιώνας επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται

Ο ισπανικός ελαιώνας  επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται

Χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ στη χώρα μας… κοιτάμε το φεγγάρι.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα olivenews.gr, παρά τις αντιξοότητες των κλιματολογικών συνθηκών, ο ισπανικός ελαιώνας δεν παύει να αυξάνεται σε έκταση και να βελτιώνει τις καλλιεργητικές πρακτικές με την υιοθέτηση υπερεντατικών φυτειών και της σύγχρονης αρδευτικής τεχνολογίας.

Αυτά τα πορίσματα, αναφέρει το δημοσίευμα, προκύπτουν από έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έφερε στη δημοσιότητα η olimerca και βασίζεται σε στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Καλλιεργούμενων Εκτάσεων και Αποδόσεων για το 2023.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, οι εκτάσεις των ελαιώνων αυξήθηκαν κατά 0,72% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 27.880.840 στρέμματα. Από αυτούς, το 68,6% είναι ξερικοί, εμφανίζοντας αύξηση 0,63%, ενώ οι αρδευόμενοι ελαιώνες αυξήθηκαν κατά 0,90%.

Οι ελαιώνες με ελαιοποιήσιμες ποικιλίες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα με 24.658.560 στρέμματα και το 88% του συνόλου, ενώ η Ανδαλουσία παραμένει η περιοχή με τη μεγαλύτερη έκταση ελαιώνων (16.794.120 στρέμματα), ακολουθούμενη από τη Καστίγια-Λα Μάντσα και την Εστρεμαδούρα. Η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα αντανακλά την απόφαση των αγροτών να επενδύσουν στην ελαιοκαλλιέργεια.