Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: «Ο Ματίας» θέλει να πείσει τους μεγάλους να μάθουν και να ακούν τα παιδιά τους

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: «Ο Ματίας» θέλει να πείσει τους μεγάλους  να μάθουν και να ακούν τα παιδιά τους

Αύριο Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, θα κάνει πρεμιέρα η νέα θεατρική παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, «Ο Ματίας ο πρώτος», όπου τους ρόλους ερμηνεύουν μέλη της εφηβικής ομάδας.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, για την παράσταση μίλησαν μέλη της Πειραματικής Σκηνής, που κάλεσαν μικρούς και μεγάλους στο Πνευματικό Κέντρο, προκειμένου να μάθουν πώς τελικά σκέφτονται τα παιδιά και τι θέλουν από τους μεγαλύτερους.

Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις θα παίζονται μέχρι την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, καθημερινά στις 8.30 το βράδυ.

Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου, ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι ένα έργο που με μερικές λέξεις μπορεί να περιγραφεί ως τα παιδιά στην εξουσία και οι μεγάλοι στα θρανία. Πρόκειται για βιβλίο που έχει γράψει ο Πολωνός Γιάνους Κόρτσακ και το έκανε θεατρική διασκευή η Άλκη Ζέη, με το βιβλίο, όπως είπε η κα Πετρουλάκη-Σοφικίτου, να περνά πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα για τους γονείς, αλλά και όσους ασχολούνται με παιδιά.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά, οι μεγάλοι να τα ακούν, να μάθουν τι τελικά θέλουν και να φροντίσουν να γίνουν σπουδαία στη ζωή τους, αφού από αυτά εξαρτάται το μέλλον του κόσμου.

Μιλώντας για τα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση, ανέφερε ότι διέθεσαν πολύ μεγάλο μέρος των πολυτίμων διακοπών τους, αφού έπρεπε να κάνουν πρόβες, και για αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν και σε όσους βοήθησαν και για αυτή την παραγωγή.

Με τη σειρά της, η σκηνοθέτις του έργου, Γιώλικα Πουλοπούλου, δήλωσε ότι η ομάδα της Πειραματικής κάθε χρόνο αυξάνεται και αυτό είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό, με τα συγκεκριμένα 23 παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση «να σπαταλούν» μέρος των διακοπών τους για να δημιουργήσουν κάτι για το κοινό της πόλης.

Στο συγκεκριμένο κείμενο τα παιδιά παίρνουν μια πρωτοβουλία, όπως είπε, προσπαθώντας να δείξουν ότι μπορεί η παιδοκρατία να νικήσει και να επιβληθεί, με την κα Πουλοπούλου να υποστηρίζει ότι το μήνυμα είναι αλληγορικό, αφού δείχνει ότι οι «δημοκρατικοί» μεγάλοι πολλές φορές δεν υπολογίζουν τι μηνύματα περνούν οι ίδιοι στα παιδιά σε σχέση με όσα απαιτούν από αυτά.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τους μεγάλους αισιόδοξους για είναι και αυτά, πρέπει να βλέπουν τους μεγάλους αλληλέγγυους για να μαθαίνουν τι είναι η αλληλεγγύη κ.λπ.

Όσο για τα συγκεκριμένα παιδιά, μέσω της παράστασης θέλουν να δείξουν ότι μόνο έτσι μπορεί ο κόσμος να πάει ένα βήμα παραπέρα

Ζήτησε, δε, από τους μεγάλους να δώσουν στα παιδιά λίγο χρόνο παραπάνω για να δείξουν κι αυτά την αξία τους, ενώ υποστήριξε ότι στόχος της ήταν να φέρει τα παιδιά αντιμέτωπα με τη δική τους καθημερινότητα και τι θέλουν να πουν στους μεγάλους.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε οικογένειες να δουν την παράσταση αφού θα ταυτιστούν με αρκετούς ρόλους, καθώς και «να λάβουν το αντιπολεμικό μήνυμα που υπάρχει μέσα στην παράσταση».

Από την πλευρά του, ο βοηθός σκηνοθέτη, Μιχάλης Κατσαρέας, μίλησε για μια σπουδαία δουλειά που έχει καταφέρει να κάνει μια νέα ομάδα, σε λίγο μόλις διάστημα και δήλωσε έκπληκτος για το αποτέλεσμα. Για το έργο, σημείωσε ότι είναι επίκαιρο λόγω του αντιπολεμικού του μηνύματος, ενώ δίνει ελπίδα σε μια εποχή που η αισιοδοξία και η ελπίδα έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται.

Ο Δημήτρης Κεχαγιάς, που υποδύεται τον Ματία, κάλεσε τους μεγάλους να δουν την παράσταση και να αντιληφθούν τι περνούν τα παιδιά στις μέρες μας, όπως και τι θέλουν από αυτούς.

Η Αναστασία Μαυρέα, που υποδύεται την υπουργό Δικαιοσύνης, είπε ότι είναι η πρώτη παράσταση που συμμετέχει, συμπληρώνοντας πως «περνά άπειρα μηνύματα σε όποιον την παρακολουθήσει».

Σχετικά με τις πρόβες, τις περίμενε πιο κουραστικές, αλλά «η ώρα περνούσε πολύ γρήγορα, ευχάριστα», ενώ έκανε νέους φίλους στην Πειραματική Σκηνή».

Ο Γιάννης Αρβανίτης και η Ζωή Κεχαγιά με τη σειρά τους κάλεσαν τον κόσμο να δει την παράσταση, ενώ δήλωσαν περήφανοι που συμμετέχουν σε αυτήν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Γιάνους Κόρτσακ

Θεατρική διασκευή: Άλκη Ζέη

Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

Μουσική: Τάσος Καρακατσάνης

Σκηνικά, φροντιστήριο: Κατερίνα Μηλιαρέση Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κατσαρέας

Αφίσα, φωτογράφιση, βίντεο: Νίκος Τζαβάρας Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος Φωτισμοί: Γιώργος Ηλιόπουλος

Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Μίνος

Τεχνική υποστήριξη: ΗΧΟΣ-ΦΩΣ

Επιμέλεια προγράμματος: Λέττα Πετρουλάκη

Διανομή
Ματίας: Δημήτρης Κεχαγιάς
Φαρδαμπούρδα: Τόνια Κυριαζή
Υπουργός Εσωτερικών: Νεφέλη Κρητικάκη Υπουργός Οικονομικών: Περικλής Νόκας Υπουργός Άμυνας: Τόνια Οικονομάκου Υπουργός Παιδείας: Γιάννης Αρβανίτης Υπουργός Δικαιοσύνης: Αναστασία Μαυρέα Τίτος: Γιώργος Μούντανος Ρόζα: Σοφία Δασκαρόλη Κική: Αγγελική Βασιλοπούλου Φάφας: Γιάννης Πολυχρονόπουλος

Κάρολος: Φοίβος Λαμπρόπουλος

Δασκάλα: Χαρά Μπακέα

Γιαγιά Καρολίνα: Ζωή Κεχαγιά

Μπαμπάς Φάφας: Σωτήρης Βουρλάκος Μπαμπάς Τίτος: Ορφέας Χριστακούδης

Μαμά Κική: Λυδία Γιαννακοπούλου

Στρατηγός: Νικολέττα Σαρέλα

Στρατιώτες: Κατερίνα Γαρατζιώτη, Ηλιάνα Σγούρου

Εφημεριδοπώλες: Γεωργία Σκόκου, Δημήτρης Παντολέων, Νίκος Φαββατάς

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση