Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

ΤΗΝ 13ην τρέχοντος ετελέσθησαν τα εγκαίνια της ιδρυθείσης εν Δωρίου – Τριφυλίας τετάρτης μεταβατικής σχολής κλαδευτών και εμβολιαστών. Μετά τον αγιασμόν και την σχετικήν ευχήν του εφημερίου Δωρίου ωμίλησεν εις τους συγκεντρωθέντας μαθητάς των Σχολών Ψaρίου και Δωρίου και κτηματίας των πέριξ Κοινοτήτων ο Νομογεωπόνος Μεσσηνίας Γαρδίκης, όστις δια μακρών ανέπτυξεν τους επιδιωκομένους μέσω των μεταβατικών Σχολών σκοπούς, οίτινες τείνουν εις το να εκλαϊκεύσωμεν κυρίως τους κανόνας ενός κλαδεύματος και την τέχνην του εμβολιασμού, προκειμένου δια της μαθήσεως και ειδικεύσεως ν’ αποκτήσωμεν βαθμιαίως καλοκλαδευμένα δένδρα προς ρύθμισιν της παραγωγής εκάστου φυτού, επ’ αγαθώ της ιδιωτικής και εθνικής οικονομίας μας.

ΕΙΤΑ ωμίλησεν ο διευθυντής της Σχολής Αν. Κουβέλης, Γεωπόνος, δια την σημασίαν της αναπτύξεως της Γεωργίας και της Γεωργικής Εκπαιδεύσεως και διεβεβαίωσε τους παρισταμένους μαθητάς – κτηματίας ότι θα καταβάλη όλας τα δυνάμεις του, προκειμένου να τους μορφώση καταλλήλως, προς επιστημονικωτέραν εκμετάλλευσιν των κτημάτων των.

ΟΥΤΩ έληξαν τα εγκαίνια της Σχολής Δωρίου, ήτις είναι η τετάρτη κατά σειράν ιδρυθείσα μετά την του Διαβολιτσίου, την των Κωνσταντίνων και την του Ψαρίου. Εδήλωσαν ότι θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα τακτικώς μέχρι σήμερον 35 κτηματίαι. Εις τα εγκαίνια παρέστησαν οι μαθηταί της μεταβατικής Σχολής Ψαρίου μετά του διευθυντού αυτής Ν. Κανάση, Γεωπόνου, ο Γ. Τσόλκας διευθυντής Γεωπονικής Σχολής Καλαμών, ο Παπατσώρης πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Γεωργικής Σχολής Δωρίου και πλείσται κτηματίαι.