ΣΔΙΤ για τη Ναυτική Ακαδημία στην Μπούκα «βλέπει» το υπουργείο Ναυτιλίας

ΣΔΙΤ για τη Ναυτική Ακαδημία  στην Μπούκα «βλέπει» το υπουργείο Ναυτιλίας

Συνάντηση Ι. Λαμπρόπουλου με υπουργό Χρ. Στυλιανίδη

Η ίδρυση της πρότυπης Ναυτικής Ακαδημίας στην Μπούκα της Μεσσήνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον υπουργό  Χρήστο Στυλιανίδη και το γενικό γραμματέα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Επίσης, συζήτησαν για τη λειτουργία ναυτιλιακής γραμμής, που θα συνδέει την Κρήτη με την Καλαμάτα και προορισμό την Πάτρα, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της Ναυτικής Ακαδημίας ανέδειξε τον Οκτώβριο του 2021 με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Θ», καθώς επί 4 δεκαετίες παραμένει ανεκμετάλλευτη προνομιακή παραλιακή έκταση 50 στρεμμάτων που έχει δωρίσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Με ΣΔΙΤ

Στη συνάντηση με τον κ. Λαμπρόπουλο, ο κ. Στυλιανίδης επαναβεβαίωσε την πολιτική απόφαση, η οποία είχε ληφθεί ύστερα από συναντήσεις που είχε ο βουλευτής το Σεπτέμβριο του 2022 και το Φεβρουάριο του 2023 με τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και το γενικό γραμματέα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να το τρέξουμε, με βάση τη φιλοσοφία της συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λαμπρόπουλος, στην υπό ίδρυση Ναυτική Ακαδημία στη Μεσσήνη θα φοιτούν περίπου 1.000 σπουδαστές, εμποροπλοίαρχοι και μηχανικοί, θα περιλαμβάνονται δε και Κέντρα Μετεκπαίδευσης (ΚΕΣΕΜ), αθλοπαιδιές, πισίνες, καθώς και εστίες, που θα χρησιμοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες για διακοπές οικογενειών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, καθώς μέχρι τώρα δε διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Ναυτιλιακή σύνδεση

Σχεδιάζεται, επίσης, ο εμπλουτισμός της Ακαδημίας με νέες ειδικότητες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ναυτιλίας, όπως Κυβερνοασφάλεια, Ψηφιοποίηση, Κυβερνήτες Σκαφών Αναψυχής και Ηλεκτρολόγοι.

Από τον κ. Λαμπρόπουλο επισημαίνεται ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, καθότι υπάρχει έλλειμμα στην Παγκόσμια Εμπορική Ναυτιλία σε ποιοτικούς αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα ανέλθει σε 90.000. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας και, φυσικά, θα προσελκύσει σπουδαστές από άλλες χώρες.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η λειτουργία ναυτιλιακής γραμμής που θα συνδέει την Κρήτη με την Καλαμάτα για τη μεταφορά επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών, με προορισμό την Πάτρα και εν συνεχεία την Ευρώπη. 

«Ευχαρίστησα τον υπουργό κ. Στυλιανίδη και το γενικό γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και τη βούλησή τους να προχωρήσει η ίδρυση της Πρότυπης Ναυτικής Ακαδημίας, έργο σημαντικό για την ανάπτυξη της Μεσσήνης και του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και για την πρόθεσή τους να εξετάσουν την προοπτική Ναυτιλιακής Σύνδεσης Καλαμάτας-Κρήτης», τόνισε ο βουλευτής.    

Της Βίκυς Βετουλάκη