Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας: Εργοδοτική αυθαιρεσία από δύο επιχειρήσεις

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας: Εργοδοτική αυθαιρεσία  από δύο επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, δύο μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Τριφυλία και την Πυλία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η μία δεν έχει υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να θεωρούνται ανασφάλιστοι, ενώ η δεύτερη φαίνεται να οφείλει δεδουλευμένα, υπερωρίες και το δώρο Χριστουγέννων.

Η σχετική καταγγελία του Συνδικάτου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπορεί να διανύουμε εορταστικές μέρες, όμως για κάποιους εργαζομένους αυτές οι ημέρες μόνο εορταστικές δεν είναι. Δύο μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Τριφυλία και Πυλία δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες μελών του Συνδικάτου, η μία επιχείρηση δεν έχει υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ για ορισμένους εργαζομένους στην επιχείρηση. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας παρότι καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δεν εμφανίζονται στον ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία, αφού όσο ο εργοδότης δεν υποβάλει την ΑΠΔ στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας, μένοντας έτσι χωρίς κανένα εισόδημα, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης.

Η άλλη επιχείρηση οφείλει δεδουλευμένα και υπερωρίες σε εργαζομένους έπειτα από ατελείωτες ώρες δουλειάς, ενώ αρνείται πεισματικά να καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων, δηλώνοντας προκλητικά, “Δεν δίνω ποτέ και σε κανέναν Δώρο”!».