Το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητά παράταση υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2021»

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητά παράταση υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2021»

Παράταση υλοποίησης των έργων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» αιτείται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, από τον υπουργό και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξηγείται σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε: «Αξιότιμοι κ.κ. υπουργοί, στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” και σύμφωνα με το Κεφ. 6.3 του οδηγού εφαρμογής του, η προθεσμία υλοποίησης των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 365 ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής και με δικαίωμα παράτασης 90 ημερών.

Σε περίπτωση που οι ωφελούμενοι δεν ολοκληρώσουν τα έργα μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, μπορούν να αιτηθούν νέα παράταση μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.

Όπως γνωρίζομε, οι πρώτες αποφάσεις υπαγωγής εκδόθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου 2022 και σύμφωνα με τα ανωτέρω χρονικά περιθώρια, οι ωφελούμενοι έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων έως τις 14/2/2024.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σύστημα κλήρωσης ενεργειακού επιθεωρητή για την έκδοση του 2ου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα έργα από τους ωφελούμενους.

Επίσης, υπάρχει διαφορετική διαδικασία στα πληροφοριακά συστήματα του προγράμματος και την τελική εκταμίευση των ποσών.

Με δεδομένο ότι το σύστημα κληρώσεων των ενεργειακών επιθεωρητών ενεργοποιήθηκε λίγο πριν από τη λήξη της αρχικής υλοποίησης των έργων, δηλαδή το Νοέμβριο 2023, αιτούμεθα όπως χορηγήσετε παράταση του χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσης των έργων κατά τρεις (3) μήνες τουλάχιστον, για όσα έργα έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής από το Νοέμβριο 2022 έως και το Φεβρουάριο 2023».