Α49: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Γιάννη Γιαλλουράκη

Α49: Εγκαινιάστηκε η έκθεση  με έργα του Γιάννη Γιαλλουράκη

Το βράδυ της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης προς τιμήν του Γιάννη Γιαλλουράκη, η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί Α49 στο κέντρο της Καλαμάτας.

Μέσα από επιλεγμένα έργα του ζωγράφου Γ. Γιαλλουράκη, η Α49 επιδιώκει να αναδείξει την καλλιτεχνική διαδρομή ζωγράφων οι οποίοι σε κάποια περίοδο της ζωής τους συνδέθηκαν με τη Μεσσηνία ή την Καλαμάτα ειδικότερα, πλην όμως παραμένουν άγνωστοι για το ευρύ κοινό.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Απριλίου, κατά τις ώρες λειτουργίας της γκαλερί.

Λιμεναρχείο Καλαμάτας, 1989 Καλαμάτα

Ποιος ήταν ο καλλιτέχνης

Ο Γιάννης Γιαλλουράκης του Πέτρου και της Αθηνάς γεννήθηκε στις 11/3/1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, με καταγωγή από τη Σύμη Δωδεκανήσου και τα Κύθηρα. Ήταν το μικρότερο παιδί και το μοναδικό αγόρι μιας εξαμελούς οικογένειας.

Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, τη γλυπτική και γενικότερα τις Τέχνες.

Το 1956 ο Γιαλλουράκης μετακομίζει μαζί με τη σύζυγό του στη Βόρεια Αμερική, και αργότερα στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ο ίδιος εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

Εκεί ο Γ. Γιαλλουράκης αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην Τέχνη του, ανοίγοντας τη δική του γκαλερί. Λίγα χρόνια αργότερα η γκαλερί του μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια, στην οποία διέμειναν μέχρις ότου συνταξιοδοτήθηκε η σύζυγός του από καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

Εκείνη ήταν η περίοδος που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα: ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές της χώρας για να επιλέξουν στο τέλος την Καλαμάτα ως τον τόπο που θα τους επέτρεπε να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια, δημιουργώντας μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής και ντοκιμαντέρ, κι αναδεικνύοντας τις ομορφιές όσο και την ιστορία της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Γιαλλουράκης απεβίωσε ειρηνικά στον τόπο που επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του στις 11/3/2008, αφήνοντας πίσω του έργα Τέχνης μιας ζωής.

Χρ.Μ.