Αδιανόητοι βανδαλισμοί από κλέφτες Ρομά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δάρα

Αδιανόητοι βανδαλισμοί από κλέφτες  Ρομά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δάρα

Άφησαν ανοικτές τις κάνουλες των δεξαμενών και έχυσαν τόνους ελαιολάδου

Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν, αλλά και να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, νεαροί Ρομά, δράστες κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Ενδεικτικό της καταστροφικής τους δράσης ήταν η διάρρηξη του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάρα, όπου άνοιξαν την κάνουλα δεξαμενής με 6 τόνους ελαιολάδου, το οποίο πλημμύρισε τους χώρους, ενώ κατέστρεψαν μηχανήματα, αυτοκίνητο και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 15χρονο Ρομά, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ένας 21χρονος, ένας 23χρονος και ένας 20χρονος, όλοι Ρομά. Μάλιστα, τους εντόπισαν την ώρα που προσπαθούσαν να ρυμουλκήσουν ένα φορτηγάκι που είχαν κλέψει και το οποίο είχε κολλήσει στις λάσπες λόγω των κλοπιμαίων που είχαν φορτώσει.

Οι τρεις κατάφεραν να διαφύγουν και να συλληφθεί μόνο ο ανήλικος.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ακόμα και στα γραφεία προκάλεσαν ζημιές και κατέστρεψαν πράγματα και μηχανήματα

Με παρελθόν
Μέχρι στιγμής από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης έχουν εξιχνιασθεί τρεις κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, ενώ οι δράστες έχουν προϊστορία στις κλοπές και τις συλλήψεις…

Στην πρώτη περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι τις προηγούμενες μέρες οι Ρομά παραβίασαν περίφραξη αύλειου χώρου εταιρείας οικοδομικών υλικών στη Μεσσήνη και αφαίρεσαν ένα φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα ήταν φορτωμένο με διάφορα έπιπλα σπιτιού, καναπέδες κ.λπ.

Επίσης, από αποθήκη στην Τρίοδο αφαίρεσαν ένα πλαστικό δοχείο με 50 κιλά ελαιολάδου.

Τη χειρότερη ζημιά, όμως, έκαναν στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάρα. Όταν τη Δευτέρα το πρωί εργαζόμενοι στο ελαιοτριβείο πήγαν για να συνεχίσουν τον καθαρισμό των μηχανημάτων, δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Όλες οι πόρτες ήταν ανοικτές και χιλιάδες κιλά ελαιολάδου έτρεχαν από το εργοστάσιο έξω στον αύλειο χώρο και μέχρι το δρόμο. Το δε αυτοκίνητο μεταφοράς ελαιολάδου στους παραγωγούς ήταν «σφηνωμένο» στο εργοστάσιο και κατεστραμμένο.

Άνοιξαν όλες τις δεξαμενές και από τη μεγάλη άφησαν επίτηδες να χυθούν 4 τόνοι ελαιολάδου

Κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν
Οι δράστες, όπως αποδείχτηκε, παραβίασαν πλαϊνή πόρτα του ελαιοτριβείου, όπου βρίσκεται η αίθουσα αναμονής, και από εκεί πέρασαν στον κεντρικό χώρο.

Ο συνεταιρισμός διαθέτει ένα όχημα με ενσωματωμένη δεξαμενή και μοτέρ, προκειμένου να μεταφέρεται το ελαιόλαδο στους παραγωγούς. Αυτό το όχημα, το πήραν από τον εξωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου, το έβαλαν στο χώρο του εργοστασίου, το «σφήνωσαν» ανάμεσα στα μηχανήματα και το κατέστρεψαν σπάζοντας πόρτες και αφαιρώντας την μπαταρία και το μοτέρ της δεξαμενής. Επίσης, έκλεψαν εργαλεία και προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία του Συνεταιρισμού. Παράλληλα, ξήλωσαν τις κάμερες και το καταγραφικό σύστημα που είχε το ελαιοτριβείο, αλλά και το συναγερμό.

Στη συνέχεια, από τις δεξαμενές αφαίρεσαν δύο τόνους ελαιολάδου και πριν φύγουν, άνοιξαν την κάνουλα της μεγάλης 6τονης δεξαμενής και 4 τόνοι ελαιόλαδο πλημμύρισαν τους χώρους του ελαιοτριβείου και άρχισαν να βγαίνουν από τις πόρτες!

Σφήνωσαν το αυτοκίνητο του Συνεταιρισμού στο εργοστάσιο και το βανδάλισαν

Φεύγοντας πήραν μαζί τους, εκτός από τους δύο τόνους ελαιολάδου, δύο μπαταρίες αυτοκίνητου, ένα αλυσοπρίονο, μια άδεια λαδούσα και διάφορα μεταλλικά εργαλεία.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χρήστος Μπαρούτος, σημείωσε ότι οι ζημιές που έχουν γίνει ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, ενώ ο Συνεταιρισμός πρέπει να επιβαρυνθεί και με το ελαιόλαδο που έχασαν οι παραγωγοί.

«Αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο. Δεν έχουμε λόγια να το περιγράψουμε Είναι θράσος. Δεν έκλεψαν μόνο. Ήθελαν να κάνουν ζημιές. Στο γραφείο δεν έμεινε τίποτα. Βανδάλισαν το αυτοκίνητο, έκλεψαν εργαλεία, άφησαν την κάνουλα ανοιχτή και χύθηκε όλο το λάδι», τόνισε.

Τους βρήκαν να σπρώχνουν το κλεμμένο φορτηγό
Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και αστυνομικοί του Τμήματος Μεσσήνης, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος, εντόπισαν στην περιοχή της Πιλαλίστρας και κοντά σε καταυλισμό Ρομά το κλεμμένο φορτηγό, στο οποίο μάλιστα ήταν τα κλεμμένα έπιπλα και το ελαιόλαδο.

Μάλιστα, τη στιγμή εκείνη οι τέσσερις νεαροί δράστες προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν το φορτηγό που είχε κολλήσει στις λάσπες σε ένα χωράφι, έχοντας μάλιστα ξεφορτώσει το λάδι. Συγκεκριμένα, προσπαθούσαν να το ρυμουλκήσουν με το αυτοκίνητο του 21χρονου.

Στη θέα των αστυνομικών όλοι τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να συλλάβουν μόνο τον 15χρονο. Ωστόσο, οι αστυνομικοί τους αναγνώρισαν και αναζητούνται.

Μέρος των αφαιρεθέντων που βρέθηκαν στο φορτηγό επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες, ενώ κατασχέθηκε το όχημα του 21χρονου ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη