Ανατέθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του ανατολικού τείχους του Κάστρου της Μεθώνης

Ανατέθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του ανατολικού τείχους του Κάστρου της Μεθώνης

Ολοκληρώθηκε η αντίστοιχη για το δυτικό τείχος

Ανατέθηκε με απόφαση του Τμήματος Μελετών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού η εκπόνηση μελέτης λήψης μέτρων στερέωσης και αποκατάστασης του επιθαλάσσιου ανατολικού τείχους (πύργοι και μεταπύργια διαστήματα) του Κάστρου Μεθώνης.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2021 προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης και την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2022 είχε ανατεθεί και η μελέτη για την αποκατάσταση του επιθαλάσσιου δυτικού τείχους.

Προγραμματική σύμβαση

Τον Απρίλιο του 2021 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος για το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης και εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών».

Η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του ανατολικού επιθαλάσσιου τείχους αποτελεί υποέργο.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του υπουργείου, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης για τη διάσωση του ανατολικού επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου Μεθώνης.

Με την απόφαση του υπουργείου εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση για την εκπόνηση της μελέτης στον πολιτικό μηχανικό Λεωνίδα Χατζηδάκη, με το ποσό των 36.580 ευρώ.

Υπόλοιπες μελέτες

Το Δεκέμβριο εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης επισκέφτηκαν το διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της εκπόνησης των μελετών.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη του δυτικού τείχους έχει ολοκληρωθεί, έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και τα τεύχη της δημοπράτησης είναι έτοιμα.

Επίσης, η μελέτη της Ακρόπολης (στρατιωτικό τμήμα) ολοκληρώνεται σύντομα, ενώ θα ακολουθήσει η έγκρισή της από το ΚΑΣ και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Αυτό που απομένει πλέον είναι η ανάθεση της μελέτης για το Μπούρτζι, η οποία, όπως αναμένεται, θα ανατεθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει, επίσης, αρχαιολογικές εργασίες (καθαρισμούς, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων), καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση των δύο οθωμανικών λουτρών κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής στο εσωτερικό του κάστρου.

Επιπλέον, προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών (κεντρική πύλη, πύλη οχυρού διαδρόμου, κύρια χερσαία πύλη πλατείας Όπλων, πύλη Ακρόπολης, νότια πύλη της θάλασσας, κεντρική ανατολική πύλη της θάλασσας και ανατολική πύλη της θάλασσας).

Της Βίκυς Βετουλάκη