Απόψε «Ο αταίριαστος» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Απόψε «Ο αταίριαστος» από τη Νέα  Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Συνεχίζονται και αυτήν την Τετάρτη οι προβολές από την Filmhouse // Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Τη σκυτάλη παίρνει η ταινία «Ο αταίριαστος».

Στην Τάλσα της Οκλαχόμα ο νεαρός Ράστι Τζέιμς (ο Ματ Ντίλον έχοντας ύφος και στιλ νεαρού Μπράντο) προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του, καταφεύγοντας σε μία ζωή βίαιη και γεμάτη συγκρούσεις. Ο Ράστι βρίσκεται διαρκώς στη σκιά του θρύλου-αδερφού του, Μοτορσάικλ Μπόι (ένας ντιστεγκές Μίκι Ρουρκ σε ρόλο ζωής), ενός πάλαι ποτέ ηγέτη των συμμοριών, που επιστρέφει έπειτα από χρόνια με σκοπό τη συμφιλίωση με το χαμένο πατέρα του (Ντένις Χόπερ).

Ο Κόπολα, έμπειρος πλέον, σκηνοθετεί με απαράμιλλο ύφος νουάρ αισθητική (μία γεμάτη κοντράστ ασπρόμαυρη φωτογραφία) και με «νότες» από το Γαλλικό Νέο Κύμα και το Γερμανικό Εξπρεσιονισμό, καθιστώντας την ταινία παντελώς άφθαρτη στο χρόνο. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί και στο πρωτοποριακό, παντελώς προσήκον soundtrack του Στιούαρτ Κόπλαντ, ντράμερ των Police.

Με εφαλτήριο το μυθιστόρημα της Σούζαν Χίντον ο μεγάλος δημιουργός έπλασε μία «σύγχρονη, αρχαία τραγωδία», μία ελεγεία πάνω στο τέλος των ψευδαισθήσεων της αμερικανικής (και όχι μόνο) νεολαίας.

Το φιλμ απέσπασε δύο βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ υπήρξε και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα για τη μουσική του.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

O ATAIΡΙΑΣΤΟΣ – RUMBLE FISH

Crime, Drama, Romance | K-16 | 1983 | USA | 94΄

Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Παίζουν: Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane

21.00 | Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, πολυτεκνους και φοιτητές, και είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών