Δ.Σ. Τριφυλίας: «Κόντρες» για «αντικατάσταση» έκπτωτων προέδρων Κοινοτήτων

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Κόντρες» για «αντικατάσταση» έκπτωτων προέδρων Κοινοτήτων

Η ΔΕΥΑΤ θα ανακαλέσει απόφαση για γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ (;)

«Κόντρες» μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κατά τη διάρκεια συζήτησης του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Ορισμός δημοτικών συμβούλων για εκτέλεση χρεών προέδρου στις Κοινότητες του Δήμου Τριφυλίας (Βρυσών-Τριπύλας-Κρυονερίου-Προδρόμου)».

Το θέμα, ουσιαστικά και τυπικά, αφορούσε σε «αντικατάσταση» τριών (3) προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων (σ.σ. Βρυσών, Τριπύλας και Κρυονερίου) που κηρύχθηκαν έκπτωτοι με διαπιστωτική πράξη του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και του αποβιώσαντος προέδρου της Δ.Κ. Προδρόμου.

Για τον Πρόδρομο ελήφθη ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, και εκτελών χρέη προέδρου ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου στη Δ.Ε. Αυλώνος, Γιάννης Φιλντίσης.

Για τις τρεις Δημοτικές Κοινότητες, ωστόσο, που εξέπεσαν του αξιώματός τους οι πρόεδροι, λόγω οφειλών άνω των 300 ευρώ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, υπήρξαν διαφωνίες και σημειώθηκαν λεκτικές αντιπαραθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο των Βρυσών.

Για τις Βρύσες, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει νομικό θέμα και ρώτησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, Γιάννη Φιλντίση, αν έχει σταλεί στην ΕΔΕΥΑ το ερώτημα που αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης για την περίπτωση του προέδρου, όπως και αν έχει αποσταλεί στη ΔΕΥΑΤ η γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ. Η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι έχει αδίκως και παρανόμως καταχωρηθεί στον κατάλογο οφειλετών ο εκλεγμένος πρόεδρος, γιατί δεν αφορούν στον ίδιο, αλλά «ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο, οφειλές του 2016 και του 2017 είναι παραγεγραμμένες». Επανέλαβε δε, πως πρόκειται για νομικό θέμα, το οποίο με αίτησή του ο πρόεδρος των Βρυσών και η ίδια, ως μέλος της ΔΕΥΑΤ, έχουν θέσει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ από τις 26 Ιανουαρίου, έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση και αναμένουν απάντηση – γνωμοδότηση από την ΕΔΕΥΑ.

Επίσης, ο πρόεδρος – ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος – έχει ζητήσει ανάκληση εγγράφου της ΔΕΥΑΤ που τον εμφανίζει ως οφειλέτη.

Ο κ. Φιλντίσης υπεραμύνθηκε της εγκυρότητας του εγγράφου της ΔΕΥΑΤ και απευθυνόμενος στην κα Παναγιωτοπούλου άφησε σαφέστατη «μομφή», λέγοντας «μήπως τον αφήσατε να εκπέσει;», με τον Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση να παρεμβαίνει, λέγοντας: «Μήπως εσείς αφήσατε τον Κουτρουμπή (σ.σ. ήταν αντιδήμαρχος την προηγούμενη δημοτική περίοδο και εξελέγη σύμβουλος Δ.Ε. Αετού με το συνδυασμό Λεβεντάκη, αλλά κηρύχθηκε έκπτωτος) να εκπέσει; Δε θέλατε τον Κουτρουμπή;».

Η Κατερίνα Τσιγκάνου, ως μέλος και η ίδια της ΔΕΥΑΤ, ανέφερε ότι «υπάρχει χρέος που αμφισβητείται» και «είναι θέμα απλό. Είναι άδικο να χάσει κάποιος τη θέση του που εξελέγη», ζητώντας «να πάρουμε την απάντηση της ΕΔΕΥΑ που ομόφωνα, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, Γιάννης Φιλντίσης, σημείωσε ότι «θα ακυρώσουμε την απόφαση» (δηλαδή την 9/2024 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, με ΑΔΑ: 609Ξ465ΘΠ4-ΨΨ2, «Επί αιτήσεως του κ. Θ. Π. με θέμα “Ανάκληση του με αριθ. πρωτ. 51/09-01-2024 εγγράφου του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΔΕΥΑ Τριφυλίας”» με την οποία ομόφωνα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ αποφάσισε ότι «εγκρίνει την υποβολή αιτήματος για γνωμοδότηση στην ΕΔΕΥΑ για τη διευθέτηση του θέματος του κ. Θ. Π.»).

Από την πλευρά της, η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε τις συνέπειες εάν έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι με παραγεγραμμένα χρέη.

Παίρνοντας το λόγο ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης επισήμανε πως το θέμα της έκπτωσης εκλεγμένων προέδρων δεν είναι απλό και δεν μπορούν έτσι απλά να ακυρώνουν ανθρώπους με προσφορά που τίμησε και εξέλεξε ο λαός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΤ και θυμίζοντας ότι μόλις πρόσφατα η επιχείρηση ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μετά δύο τρίμηνα που δεν πληρώνονται, κόβεται η παροχή.

«Εάν εσείς (σ.σ. είναι η ίδια Δημοτική Αρχή με την προηγούμενη) τα είχατε εφαρμόσει, ένας σύμβουλος και τρεις πρόεδροι εκλεγμένοι θα ήταν εδώ σήμερα», σχολίασε.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως κανέναν δε χαροποιεί ότι κάποιοι εκλεγμένοι εξέπεσαν, γιατί τις εκλογές τής εκφράζει η κάλπη, η κοινωνία.

Η συμπολίτευση επέμεινε στον ορισμό δημοτικών συμβούλων στις τρεις Δ.Κ. και η αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα από τη ΔΕΥΑΤ έπειτα από τη γνωμοδότηση της ΕΔΕΥΑ, κάτι που απέρριψε η πρώτη.

Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ότι εκτελών χρέη προέδρου στην Κοινότητα Βρυσών ορίζεται ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνιος Βλάχος, στην Κοινότητα Τριπύλας ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τζαβέλας, και στην Κοινότητα Κρυονερίου ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλειος Τζανέτος, μειοψηφούσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου