Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Άγνοια κατάργησης Σ.Τ.Ο.Π.Π. από το 2020

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Άγνοια κατάργησης Σ.Τ.Ο.Π.Π. από το 2020

Ενημέρωσε ο Κατρίτσης, επέμεινε σε λήψη απόφασης η συμπολίτευση

«Ορισμός μελών σε Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας» ήταν το 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξης της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, καθώς η Δημοτική Αρχή αγνοούσε την κατάργηση των Σ.Τ.Ο.Π.Π. από το 2020 και την αντικατάστασή τους από τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), όπως ενημέρωσε το Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης.

Κι όμως, η συμπολίτευση επέμεινε σε λήψη απόφασης και διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα, παρότι, όπως τόνισε ο κ. Κατρίτσης, είναι αρμοδιότητα δημάρχου και συγκροτούνται με απόφασή του και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατρίτσης είπε: «Κύριε πρόεδρε, νομίζω ότι κακώς ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει πλέον, από το 2020, αυτό το Συντονιστικό Όργανο. Το Σ.Τ.Ο. έχει αντικατασταθεί…», με τον αντιδήμαρχο κ. Βλάχο να «μειδιά» και τον κ. Κατρίτση να λέει: «Ναι, κε Βλάχο. Και είστε υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία». Ο κ. Βλάχος ρώτησε: «Πότε αντικαταστάθηκε;», με τον κ. Κατρίτση να του απαντά: «Από το 2020. Και τροποποιήθηκε το 2023. Από το 2020, λοιπόν, έχει γίνει Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο ορίζεται από το δήμαρχο. Δεν έχει συμμετοχή το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφασίζει ο δήμαρχος». Επίσης, ανέφερε ποιοι συμμετέχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη του νόμου.

Αφού ακολούθησε διάλογος με την κάθε πλευρά να τονίζει τη θέση της, τελικά παρέμεινε το θέμα και έγινε ψηφοφορία, Οι 13 παριστάμενοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενέκριναν την πρόταση που ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Σώματος («για το Σ.Τ.Ο. είναι ο δήμαρχος κ. Λεβεντάκης Γεώργιος με αναπληρωτή τον κ. Βλάχο Αντώνιο και ο κ. Κουνάβης Πολυχρόνης με αναπληρωτή τον κ. Φρούσο Νικόλαο»), ενώ οι 10 της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως είναι αναρμόδιοι να ψηφίσουν, με τον κ. Κατρίτση να τονίζει: «Οφείλουμε να ξέρουμε τους νόμους και να ψηφίζουμε με βάση τους νόμους. Κι αν δεν είναι έτσι (σ.σ. για το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), να με εγκαλέσετε στην τάξη στο επόμενο συμβούλιο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου