Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Διαφώνησε για το έκτακτο και αποχώρησε η αντιπολίτευση

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Διαφώνησε για το έκτακτο και αποχώρησε η αντιπολίτευση

Η συμπολίτευση ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα με ανάταση χεριών

Με ανάταση χεριών στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας εγκρίθηκε από τη συμπολίτευση το τεχνικό πρόγραμμα 2024, αμέσως μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση έγινε κουβέντα για το έκτακτο. Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως ο νόμος λέει ότι πρέπει να δικαιολογείται το έκτακτο στην πρόσκληση, με τον πρόεδρο του Σώματος, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να απαντά ότι «δικαιολογείται γιατί δεν έχουμε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό» και την πρώτη να απαντά ότι η Δημοτική Αρχή ήταν υποχρεωμένη να πάει το Τ.Π. στο συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 2023 και το πήγε 19 Φεβρουαρίου, ενώ με τρεις μέρες για τακτική συνεδρίαση δε θα γινόταν κάτι σοβαρό, επισημαίνοντας ότι η πλευρά της αντιπολίτευσης εκπροσωπεί το 56% του εκλογικού σώματος και «παρακωλυόμαστε να ασκήσουμε έλεγχο και τα καθήκοντά μας».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε πως δε δικαιολογείται το έκτακτο και όφειλαν να έχουν καταθέσει Τ.Π. από τον Οκτώβριο.

Ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος ανέφερε ότι υπήρχε γενικό πρόβλημα, δεν έκλεινε ο ισολογισμός και δεν ισοσκελιζόταν ο προϋπολογισμός, γι’ αυτό δεν πήγαν νωρίτερα το Τ.Π.

Η Κατερίνα Τσιγκάνου πρότεινε να τους δώσουν τις τρεις μέρες του νόμου για τακτική συνεδρίαση και ρώτησε τους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως της συμπολίτευσης, εάν γνωρίζουν τι λέει το Τ.Π., εάν έχουν ενημερωθεί και κληθεί οι πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εάν υπάρχουν μελέτες κ.τ.λ. Συμπλήρωσε, δε, πως δε συμφωνεί με το έκτακτο γιατί «είστε Δημοτική Αρχή με πείρα, έπρεπε να είστε προετοιμασμένοι. Εκτός αν η κυβερνησιμότητα που σας δίνει πλειοψηφία, σας οδηγεί σε εκδικητικές, ρεβανσιστικές – πώς να το πω – λογικές. Να πάρετε τη ρεβάνς, τώρα έχετε την πλειοψηφία, κάνετε ό,τι θέλετε, είναι άλλο ζήτημα».

«Θα προχωρήσουμε. Δε δεχόμαστε» είπε ο κ. Βλάχος, ενώ ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε: «Αν η συνεδρίαση δεν είναι σύννομη θα το κρίνει η Αποκεντρωμένη». Ακολούθως ο κ. Αυρηλιώνης εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας του δημάρχου, το ίδιο και όλες οι πτέρυγες, καλωσόρισε το δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Τζανέτο και έγινε ψηφοφορία για έγκριση της έκτακτης συνεδρίασης, με 13 της συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν και 5 της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Σε τοποθετήσεις δικαιολόγησης της ψήφου τους η κα Παναγιωτοπούλου επανέλαβε όσα προανέφερε, προσθέτοντας πως εάν είχαν έστω μια μέρα στη διάθεσή τους, κάτι θα είχε να κερδίσει και η Δημοτική Αρχή, όπως για το Τουριστικό Γαργαλιάνων, το Κλειστό Γαργαλιάνων και τον Αι-Λαγούδη Κυπαρισσίας, που τα έβαλε η αντιπολίτευση την προηγούμενη περίοδο στο Τ.Π.

«Με πόση προχειρότητα μπορεί να περάσει ένα Τ.Π.;» ρώτησε η ίδια, προσθέτοντας πως είναι προσβλητική η στάση της συμπολίτευσης απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσαφαράς τόνισε ότι «η πρόσκληση του Δ.Σ. σήμερα για τη συζήτηση του Τ.Π. τρεις ώρες πριν από τη συνεδρίαση αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας και τορπιλίζει την όποια συνεργασία και συναίνεση θέλαμε και φάνηκε τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. Θέλουμε να έχουμε άποψη. Δεν μπορούμε ούτε να συμφωνήσουμε…», θυμίζοντας κι αυτός ότι η αντιπολίτευση εκπροσωπεί το 56% του τριφυλιακού λαού.

Επίσης, η Κατερίνα Τσιγκάνου είπε πως δεν ξεκίνησαν καλά, ότι δεν ψηφίζει το έκτακτο της σύγκλησης και ότι «πραγματικά θα ήθελα να ακούσω ο κάθε αντιδήμαρχος τι έχει προσφέρει, πού συμβάλλετε στο Τ.Π.».

Ο κ. Βλάχος ανέφερε αριθμούς από το Τ.Π., είπε ότι αυτό καλύπτει βασικές ανάγκες και ότι στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχουν 7.000 αιτήσεις.

Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης τέθηκε σε ψηφοφορία η έγκριση με ανάταση χεριών. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου