Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σήμερα για τα δημοτικά τέλη

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σήμερα για τα δημοτικά τέλη

Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται για σήμερα στις 6.30 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τα δημοτικά τέλη. Στην πρόσκληση της συνεδρίασης προς τους δημοτικούς συμβούλους, που απεστάλη χθες το μεσημέρι, αναγράφονται τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση διενέργειας έκτακτης συνεδρίασης  την 22α/2/2024

2. Αναπροσαρμογή ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητος και φωτισμού για το έτος  2024 (Σχ. 35/2024 ΑΟΕ).

Και προστίθεται: «Η εισαγωγή του ως άνω θέματος ως εκτάκτου δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ψηφισθούν τα ανταποδοτικά 2024 και εν συνεχεία ο προϋπολογισμός 2024 για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».
Η.Γ.


Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας
Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2024

-Διαφωνίες για το έκτακτο της χθεσινής συνεδρίασης, καταψήφιση από αντιπολίτευση

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έτους 2024 αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας. Διαφωνίες για το έκτακτο της συνεδρίασης και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης «Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του Ενιαίου Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2024 (εισήγηση προς το ∆.Σ.)» εξέφρασαν από την αντιπολίτευση το τακτικό μέλος Χάιδω Παναγιωτοπούλου, και η Κατερίνα Τσιγκάνου, η οποία συμμετέχει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με λόγο αλλά χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις της Δ.Ε.

Ο εισηγητής της συμπολίτευσης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτήριος Μπακούρος, απέδωσε την αναγκαιότητα για αύξηση των δημοτικών τελών κατά περίπου 27% στο περίπου 1,5 εκ. ευρώ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Τριφυλίας στην ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων, σημειώνοντας πως για να πληρωθεί το εν λόγω ποσό θα διατεθούν 579.000 ευρώ από ίδιους πόρους (από άλλες πηγές εσόδων) και το υπόλοιπο από την αύξηση των τελών.

Κατά τον κ. Μπακούρο, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, οι προβλεπόμενες συνολικές εισπράξεις του Δήμου Τριφυλίας για το έτος 2024, οι οποίες αναμένονται να ανέλθουν σε 6.315.719,81 ευρώ, δεν ισοσκελίζουν με το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών, οι οποίες αναμένονται να ανέλθουν σε 7.440.009,67 ευρώ, δημιουργώντας αρνητική απόκλιση ύψους 1.124.289,86 ευρώ. Αυτή μπορεί να καλυφθεί, για το ποσό των 579.477,32 ευρώ, από ανειδίκευτα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές, σημειώνεται ενδεικτικά ότι ο συντελεστής υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών για το 2024 θα διαμορφωθεί στις Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, για τις κατοικίες, σε 1,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,38 ευρώ ανά τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή αύξηση 0,37 ευρώ ανά τ.μ. Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας ο συντελεστής θα είναι 2,86 ευρώ ανά τ.μ., από 2,25 ευρώ ανά τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή αύξηση 0,61 ευρώ ανά τ.μ.

Αρχικά, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου εξέφρασε διαφωνία με το έκτακτο της συνεδρίασης ρωτώντας ποιο είναι το κατεπείγον, με σαφείς αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και τις αλλεπάλληλες έκτακτες συνεδριάσεις της Δ.Ε. και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή τα θέματα και τη λειτουργία του Δήμου, ενώ έκανε ερωτήσεις για τους συντελεστές που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή σε διάφορες περιοχές και ανά κατηγορία.

Παίρνοντας το λόγο η Κατερίνα Τσιγκάνου εξέφρασε διαφωνία για το έκτακτο της συνεδρίασης και έκανε ερωτήσεις για τους συντελεστές, ενώ ρώτησε εάν και πόσα πληρώνουν τράπεζες, η Costa Navarino, μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.

Τελικά, οι πέντε αντιδήμαρχοι υπερψήφισαν την αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ την καταψήφισε η κα Παναγιωτοπούλου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Περικλής Κανελλόπουλος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου