Ερώτηση του ΚΚΕ για το Φιλιατρινό Φράγμα και την καθυστέρηση κατασκευής των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Φιλιατρινό Φράγμα και την καθυστέρηση κατασκευής των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφορικά με την υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό Φράγμα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση: «Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων, ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό φράγμα, έργο που έχει φτιαχτεί ήδη από το 2017. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, ήδη παρατηρούνται εικόνες εγκατάλειψης του φράγματος, με ρωγμές σε στηθαία, που κρούουν καμπανάκι για την απαραίτητη συντήρηση του έργου και την ολοκληρωμένη λειτουργία του.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι το γεγονός πως η αντίστοιχη μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και παρ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, η λειτουργία των αρδευτικών δικτύων θα δώσει πνοή στην αγροτική παραγωγή στην περιοχή, καθώς με την κατασκευή τους θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα ελιάς, θερμοκηπιακών και άλλων καλλιεργειών.

Η απόδοση στην ελιά αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κατά 30%. Επίσης θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα αμβλυνθεί ο κίνδυνος νιτρορύπανσης.

Ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης του έργου, πέραν της αδιαφορίας των αρμοδίων, έχει να κάνει και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα συγκεκριμένα έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, εάν μέχρι τις 30/4/2024 δεν έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια η κατασκευή των δικτύων, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση. 

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

-Για ποιο λόγο δεν προχωρούν οι διαδικασίες που αφορούν στις αναγκαίες απαλλοτριώσεις και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων

-Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις άμεσα. Να ολοκληρωθεί η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης».