Φιλιατρινό φράγμα: Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τα αρδευτικά δίκτυα

Φιλιατρινό φράγμα: Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τα αρδευτικά δίκτυα

Στην κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων σχεδόν 400.000 τετραγωνικών μέτρων προχώρησε χθες με δύο αποφάσεις της η  Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες στην ουσία «ξεκολλούν» το έργο, που είχε μείνει «παγωμένο». Ως γνωστόν, το κατασκευαστικό μέρος του φράγματος έχει ολοκληρωθεί εδώ και κάμποσα χρόνια, ο ταμιευτήρας είχε γεμίσει νερό, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, διότι δεν έχουν κατασκευασθεί τα αρδευτικά δίκτυα…

Απαλλοτριώσεις
Χθες, με δύο αποφάσεις της, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων, Δήμητρα Δάγλα, προχώρησε στην κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας».

Η πρώτη απόφαση αφορά ακίνητα συνολικής έκτασης 321.000,57 τ.μ., με προεκτιμώμενη δαπάνη της απαλλοτρίωσης 3.761.900 ευρώ, που θα βαρύνουν τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την συνολική έκταση των 321.000,57 τ.μ.,  τα 4.735,96 τ.μ.  αφορούν σε δημόσιες και τα 316.264,61 τ.μ. σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Η δεύτερη απόφαση αφορά στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων συνολικής έκτασης 70.775,86 τ.μ., εκ των οποίων 392,23 τ.μ. αφορούν σε δημόσιες και 70.383,63 τ.μ. σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Η προεκτιμώμενη δαπάνη για αυτές τις απαλλοτριώσεις ανέρχεται σε 1.048.270 ευρώ, που επίσης θα βαρύνουν τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Άμεση παράδοση ακινήτων
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με επισπεύδον το υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών και δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι απαλλοτριώσεις υπάγονται στον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση των ακινήτων και η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της οικείας αποζημίωσης.

Αμφότερες οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μίλτος Χρυσομάλλης
Με αφορμή τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της κήρυξης των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιτέλους, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος μετά μια δεκαετία αναμονής! Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Δ’/105/23.02.24) η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης του φράγματος, ακριβώς όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνάντησή μας την Τετάρτη. Κανείς μας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για την πολύχρονη καθυστέρηση αυτού του κρίσιμου για την άρδευση έργου του νομού μας, που δυστυχώς αποδεικνύει στην πράξη τις παθογένειες που μας ταλανίζουν ως κράτος. Και βέβαια, ακόμα δεν τελειώσαμε, καθώς ακολουθεί η δημοπράτηση και η κατασκευή του δικτύου, για την οποία ελπίζω ότι κινηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και να προσπαθούμε αθόρυβα, έως ότου η σημαντική αυτή υποδομή ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε χρήση για τους αγρότες μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη