Καλαμάτα: Μόνιμη παραχώρηση επιπλέον χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα ζητούν οι επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας

Καλαμάτα: Μόνιμη παραχώρηση επιπλέον χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα ζητούν οι επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας

Το θέμα της υπερβολικής ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας – Βασιλέως Γεωργίου έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις παρατάξεις των μειοψηφιών, αλλά η απάντηση της Δημοτικής Αρχής είναι πάντα η ίδια: «Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, γίνονται αυστηροί έλεγχοι και η κατάσταση θα επανέλθει στα προ πανδημίας δεδομένα».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος, όμως, η εν λόγω κατάσταση – παρά τις διαβεβαιώσεις- τείνει να μονιμοποιηθεί. Ειδικότερα, την αλλαγή της διατύπωσης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την οποία παραχωρήθηκε επιπλέον χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, εισηγείται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή, καθώς μετατρέπει προηγούμενη σχετική απόφαση προσωρινού χαρακτήρα, εξαιτίας της πανδημίας, σε μόνιμο μέτρο.

Η εισήγηση απευθύνεται στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν επί θέματος με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 87/2021 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα: “Διεύρυνση παραχωρούμενου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου (κεντρική πλατεία Καλαμάτας)”».

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί επιστολή των επαγγελματιών της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, οι οποίοι ζητούν το μέτρο να έχει μόνιμο χαρακτήρα, με αποδέκτες το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελή Δρούγα.

Στη σχετική εισηγητική έκθεση υποστηρίζονται τα εξής: «Σε συνέχεια της προαναφερόμενης σχετικής αίτησης και με στόχο τη στήριξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και προκειμένου να συνεχίσουν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό της λειτουργία τους στο νέο περιβάλλον που καθορίστηκε από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, με την παρούσα εισήγηση προτείνεται να προσφερθεί πρόσθετος διαθέσιμος εξωτερικός χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, καθώς είναι πλέον γεγονός ότι οι καταναλωτές των υπηρεσιών τους (με σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι – υγειονομικά πιο ευάλωτοι άνθρωποι) παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την παραμονή τους σε κλειστούς χώρους, ειδικότερα μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι από την προσωρινή εφαρμογή της διεύρυνσης το 2021 έως και σήμερα δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα στην κίνηση και προσπέλαση των πεζών που να συσχετίζεται με την υλοποίηση από τότε μέχρι σήμερα, συνεπώς και μετά τούτων».
Α.Π.