Καλαμάτα: Πάνω από 200 παιδιά εξετάστηκαν δωρεάν ιατρικά και οδοντιατρικά

Καλαμάτα: Πάνω από 200 παιδιά εξετάστηκαν δωρεάν ιατρικά και οδοντιατρικά

Στον απολογισμό των δύο κοινωνικών δράσεων πρόληψης που “έτρεξαν” τις τελευταίες μέρες στην Καλαμάτα από το “Χαμόγελο του Παιδιού” προχώρησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι φορείς που συμμετείχαν, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του προέδρου του Οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλου.

Πρόκειται για τις εξετάσεις ιατρικής και οδοντιατρικής πρόληψης, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, για παιδιά έως 16 ετών, που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν στο Κινητό Πολυιατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στο χώρο πίσω από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 200 παιδιά, που εξετάστηκαν από εθελοντές ιδιώτες οδοντίατρους, παιδίατρους, ΩΡΛ, οφθαλμίατρους, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας και υπό την εποπτεία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

Όπως επισημάνθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας, ο Δήμος πάντα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που έχουν να κάνουν με τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη, ενώ υπενθύμισε και το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Δήμος με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, για το οποίο δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί για να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μάλιστα, για το όλο θέμα ακολούθησε σύσκεψη του “Χαμόγελου του Παιδιού” με τη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να συντονιστεί και να ενισχυθεί η συνδρομή τους στις περιπτώσεις που απαιτηθεί.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς στη μεγάλη εκστρατεία του Οργανισμού για πρόληψη.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τα κοινωνικά προβλήματα που φαίνεται να διογκώνονται και έχουν να κάνουν με την αύξηση περιστατικών βίας σε παιδιά και εφήβους, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Χάσαμε το μπαλάκι”. Όπως εξήγησε, τα παιδιά έχουν αφεθεί σε μια “ηλεκτρονική αλάνα”.

Επισήμανε, δε, τον καίριο ρόλο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης γονέων, παιδιών και φορέων, γιατί “χρειαζόμαστε και το μυρμηγκάκι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, λοιπόν, να θωρακιστούν με προσωπικό οι Δήμοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να συνδράμουν στα κοινωνικά προβλήματα, μιλώντας για “ένωση δυνάμεων” που απαιτείται να γίνεται, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στην Καλαμάτα ως “ηθική υποχρέωση”.

Παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γεωργία Θεοδωροπούλου, που υπογράμμισε την άμεση σχέση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Τόνισε ακόμη τη σημασία της πρόληψης και υπενθύμισε την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Οδοντιατρικός, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Καλαμάτας, καθώς διανύεται ήδη ο τρίτος χρόνος ενημέρωσης και συνεργασίας με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Μάλιστα, από φέτος επεκτάθηκε και στις Λέσχες Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο ιατρός ακτινολόγος Βασίλης Χρυσαυγής διαμήνυσε ότι είναι υποχρέωση των γιατρών να στηρίζουν πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην προάσπιση του δικαιώματος της δημόσιας υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη».

Τέλος, η γενική γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Χριστίνα Μουστάκη, δήλωσε ότι εξετάστηκαν πάνω από 200 παιδιά, με τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα να εντοπίζονται σε παιδάκια Δημοτικού.

Τη σημασία της πρόληψης επανέλαβε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, επισημαίνοντας ότι “η πρόληψη μπορεί να σώσει από περισσότερες εξετάσεις”.