Ο Θ. Βασιλόπουλος και με τη… βούλα υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔ Πελοποννήσου


Αύριο στις 3.00 μετά το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, συγκαλείται η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου από το δήμαρχο Τρίπολης (προβλέπεται θεσμικά).

Η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 21 μέλη, καθώς και τους εκπροσώπους της στην ΚΕΔΕ, όπως και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.

Υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔ Πελοποννήσου θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με την παράταξη Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Α.Δ.Α.Κ.), στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο.

Θ. Βασιλόπουλος: «Συνειδητή πολιτική επιλογή η ένωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων»

Σε μήνυμά του προς τους εκπροσώπους των Δήμων της Πελοποννήσου στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, εν όψει των εκλογών, ο δήμαρχος Καλαμάτας, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και υποψήφιος πρόεδρος, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[…] Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές. Η Πελοπόννησος συνολικά αποτελεί μία Περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες, συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και πλούτο αναξιοποίητο σε κάθε τομέα της κοινωνικής, παραγωγικής και οικονομικής ζωής. Είκοσι έξι μοναδικοί Δήμοι, πόλεις και κοινότητες που συνθέτουν και αποτελούν έναν ευλογημένο τόπο, από κάθε άποψη.

Ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε, υπηρετώντας τους Δήμους μας αλλά και συνολικά τις προοπτικές προόδου της Πελοποννήσου, να καλλιεργήσουμε μία ουσιαστική, γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, εκ του καταστατικού της σκοπού, ως το θεσμικό όργανο συλλογικής έκφρασης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει, δηλαδή την εκπροσώπηση και οργανωμένη συνεργασία των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους άξονες δράσης:

Οικονομικά των ΟΤΑ με διεκδίκηση για οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, καθώς και επαναπροσδιορισμός των προβλεπόμενων ΚΑΠ και ΣΑΤΑ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε Δήμου.

Σύγχρονη διοίκηση των ΟΤΑ με προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στην αναγκαία ενίσχυση των Δήμων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαχείριση απορριμμάτων με περαιτέρω συνεργασία – ενίσχυση του ρόλου του ΦοΔΣΑ ως προς την υποστήριξη των Δήμων με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης μέσω της εφαρμογή πολιτικών μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης κ.λπ.) και άλλων δράσεων κυκλικής οικονομίας.

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με ενίσχυση του υποστηρικτικού – συντονιστικού ρόλου της ΠΕΔ προς τους Δήμους – μέλη της και ενθάρρυνση των διαδημοτικών συνεργασιών.

Στόχος οι Δήμοι να είναι πλήρως και διαρκώς ενημερωμένοι προκειμένου να αξιοποιούν στο σύνολό τους όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους.

Εξωστρέφεια και δράσεις αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος των Δήμων και συνολικά της Περιφέρειας. Στόχος, πέραν της υποστήριξης της ΠΕΔ στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Γαστρονομίας, Ειδικών Θεματικών Εκδηλώσεων, Προβολής και Εκθέσεων, να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την Περιφέρεια για την ολοκληρωμένη προβολή των Δήμων και, κατ’ επέκταση, της Πελοποννήσου.

Ανθεκτικότητα με δράσεις θωράκισης των Δήμων σε όλα τα επίπεδα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας για την υλοποίηση πολιτικών που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, της κλιματικής ουδετερότητας και των έξυπνων και “πράσινων” πόλεων».

Υπενθυμίζεται ότι για την ανάδειξη του 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ψηφίζουν τα μέλη της γενικής συνέλευσης, την οποία απαρτίζουν οι 26 δήμαρχοι και 99 δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης στη συνέχεια εκλέγει τον πρόεδρο.

Βασικός αντίπαλος του δημάρχου Καλαμάτας θεωρείται ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με το συνδυασμό «Κίνημα Ενότητας για την ΠΕΔ Πελοποννήσου».