Πάνος Ρήγας στο «Θ»: Η εσωστρέφεια τελείωσε, προέχουν τα προβλήματα της κοινωνίας

Πάνος Ρήγας στο «Θ»: Η εσωστρέφεια τελείωσε,  προέχουν τα προβλήματα της κοινωνίας

Με έναν εκ των κεντρικών ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μεσσηνίας, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρώην υπουργό, Πάνο Ρήγα, “συνομιλεί” σήμερα το “Θ”, με αφορμή την προσπάθεια που γίνεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα της αποχώρησης μερίδας βουλευτών, μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., προκειμένου το κόμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία και την ανάληψη της από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για τον ίδιο «η δύσκολη περίοδος αποτελεί παρελθόν. Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος ανασυγκρότησης, ανασύνταξης, συσπείρωσης και επανεκκίνησης. Αντεπίθεσης στη Δεξιά, με σημείο καμπής να είναι, φυσικά, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ αρχίζει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας με τους πολίτες, και νέα εργαλεία”.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ρήγα:

-Κύριε Ρήγα, η πρώτη ερώτηση είναι προφανής. Όντας γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πόσο στοίχισε σε στελέχη και μέλη η διάσπαση του κόμματός σας; Με την αποχώρηση της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται πρόβλημα στην ιδεολογική κατάρτιση και την πολιτική πλατφόρμα του κόμματός σας;

Θα μου επιτρέψετε να πω πως δεν είναι διάσπαση, αλλά αποχώρηση ενός μικρού αριθμού μελών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των μελών του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεν υπήρχε- έτσι όπως δημοσιογραφικά επιλέγεται να λέγεται-αριστερή τάση. Αυτό που καθορίζει τη φυσιογνωμία ενός κόμματος είναι οι θέσεις και το πρόγραμμά του. Το πρόγραμμα και οι θέσεις είχαν ψηφιστεί και από τους συντρόφους μας που αποχώρησαν.

Δεν περίμεναν να γίνει το συνέδριο για να συζητήσουμε όλοι μαζί για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της νέας εποχής και πώς αυτός θα είναι χρήσιμος στην ελληνική κοινωνία. Επειδή έχασαν σε μια εκλογική διαδικασία που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπου συμμετείχαν 150.000 μέλη και 40.000 νέες εγγραφές, επέλεξαν να αποχωρήσουν. Οι βουλευτές που αποχώρησαν δε σεβάστηκαν ούτε τις υποχρεώσεις που είχαν συνομολογήσει, αλλά ούτε την ψήφο των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά τη διπλή ήττα στις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., προχωρά σε μία επανεκκίνηση, που δεν αφορά μόνο στο πρόσωπο του προέδρου, αλλά και στην πολιτική μας πρόταση και τη λειτουργία του κόμματος.

Αυτός ο στόχος δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις στο συλλογικό μας υποκείμενο.

Η δύσκολη περίοδος αποτελεί παρελθόν. Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος ανασυγκρότησης, ανασύνταξης, συσπείρωσης και επανεκκίνησης. Αντεπίθεσης στη Δεξιά, με σημείο καμπής να είναι, φυσικά, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αρχίζει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας με τους πολίτες, και νέα εργαλεία. Η χρήση και ενίσχυση του i-syriza, η ενίσχυση της σχέσης με την κοινωνία μέσω των θεματικών think tanks, τα περιφερειακά μας συνέδρια σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία με ομιλίες του προέδρου σε Κοζάνη και Λάρισα, ενεργοποιούν το κοινωνικό μας μέτωπο. Βάζουμε στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης την περιφέρεια, μια πολιτική επιλογή και πρακτική που ακολούθησε και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η εγκατάλειψη της περιφέρειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολιτική επιλογή ανάλγητη, αλλά και εθνικά καταστροφική. Το είδαμε μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, τον Έβρο, τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τώρα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει νέα ηγεσία εδώ και λίγους μήνες. Προέρχεται από μία δύσκολη περίοδο, αποχωρήσεων, διαφωνιών, εντάσεων. Πιστεύετε πως -με το συνέδριο να πλησιάζει- έχετε φτάσει, έστω, κοντά στη διαμόρφωση μίας κοινής φωνής, που επικοινωνεί τις θέσεις του κόμματος αποτελεσματικά προς την κοινωνία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να έχει δυναμική και προοπτική, γιατί είναι ο πολιτικός χώρος που διαθέτει εμπειρία αποτελεσματικής στήριξης της χώρας και των πολιτών, σε μια δραματική περίοδο που είχαμε φτάσει εξαιτίας των πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης σήμερα.

Ο κατακερματισμός του αριστερού και του προοδευτικού χώρου δε βοηθά κανέναν, και ιδίως την κοινωνία. Μέχρι τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να ανασυγκροτηθεί άμεσα και το συνέδριο να αποτελέσει πολιτικό γεγονός μέσω του οποίου να απευθύνει στην ελληνική κοινωνία μία νέα εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Η νέα πολιτική πρόταση δεν μπορεί να εγκλωβίζεται στην άσκηση αντιπολίτευσης, αλλά πρέπει να έχει πειστικό περιεχόμενο προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου. Η αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, το μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα, η διαρκής μειούμενη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην υγεία, στην παιδεία, η ασφάλεια και ευημερία στην πατρίδα μας εν μέσω μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, ιδίως στην ευρύτερη γειτονιά μας, η κλιματική κρίση που εξελίσσεται ραγδαία, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή των πολιτών καθώς και η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που όλο και απομειώνονται, πρέπει να αποτελέσουν την εναλλακτική μας πρόταση.

Μια πρόταση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής συσπείρωσης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου και θα εμπνεύσει μια κοινωνία μειωμένων προσδοκιών.

-Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση λύνουν τα προβλήματα; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων και αντιμέτωπος με την οργή του αγροτικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε από το βήμα της Βουλής να εξαγγείλει μέτρα που δε δίνουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματά τους, για να σπάσει τα αγροτικά μπλόκα που πολιορκούν την κυβέρνηση.

Δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα του κόστους παραγωγής ούτε της αισχροκέρδειας των μεγαλομεσαζόντων και των καρτέλ, που απομυζούν τόσο το αγροτικό εισόδημα όσο και την τσέπη των καταναλωτών υπό την κυβερνητική προστασία.

Δεν απαντούν σε καμία περίπτωση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη δυσκινησία του ΕΛΓΑ. Δε θέτουν ως προτεραιότητα τον επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με στόχο το δίκαιο και βιώσιμο εισόδημα των αγροτών. Δεν απαντούν στα διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παραμένει δίπλα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και τους στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. είναι ξεκάθαρες, αναλυτικές και κοστολογημένες.

•Ο Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο πρέπει να καταργηθεί και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%

•Στο αγροτικό ρεύμα πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα

•Να δοθεί επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί

•Να μπει πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων

•Ο ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και έγγειο κεφάλαιο, το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες

•Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ, με άμεση τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., ήδη από το Νοέμβριο, αλλά η κυβέρνηση και ο υπουργός κ. Αυγενάκης απλά αδιαφορούν

•Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Αυτές είναι οι θέσεις μας και οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εδώ και θα παραμείνει δίπλα τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν για τη διατήρηση της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Α.Π.