Πελοπόννησος-απορρίμματα: Στα 4,2 εκατ. ευρώ τα χρέη κάποιων Δήμων για τη διαχείρισή τους

Πελοπόννησος-απορρίμματα: Στα 4,2 εκατ. ευρώ τα χρέη κάποιων  Δήμων για τη διαχείρισή τους

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, και στη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος απάντησε σε

ερωτήσεις  για τα χρέη των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και ανέφερε ότι υπάρχουν οφειλές ορισμένων ΟΤΑ που φθάνουν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, πάντως, οι οφειλές αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ακόμα.

Με αφορμή τα παραπάνω, για ακόμα μία φορά έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τις εγγυημένες και υπερβάλλουσες ποσότητες των απορριμμάτων και τα κόστη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα στις μονάδες διαχείρισης, αλλά και στους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Όπως επισήμανε ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο νόμος προβλέπει την παρακράτηση των ΚΑΠ για τους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας: «Αυτό έγινε σε πέντε Δήμους».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τροποποίηση του προϋπολογισμού εγγράφει 24 εκατομμύρια ευρώ για αυτά τα χρέη. Με την ολοκλήρωση της διαχείρισης, και όταν περάσει αυτή στον ΦΟΔΣΑ, η Περιφέρεια θα σταματήσει να πληρώνει, διότι θα πληρώνουν τον ΦΟΔΣΑ οι Δήμοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος της διαχείρισης αυξάνεται όσο δεν υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης.

Γενικότερα για το θέμα των απορριμμάτων τόσο ο Πέτρος Τατούλης όσο και η Ντίνα Νικολάκου υπερασπίστηκαν για άλλη μια φορά το έργο της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι είναι έργο που άφησε κληρονομιά η δική του Περιφερειακή Αρχή, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχα έργα άλλων Περιφερειών στη χώρα.

Η κα Νικολάκου τόνισε ότι, ανεξάρτητα από αυτά που λένε οι Δήμοι, με το συγκεκριμένο έργο δεν καταλήγουν πια τα σκουπίδια σε θάλασσες, ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους και βουνά.

Επιπλέον, ο Πέτρος Τατούλης κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν την ανακύκλωση, κρούοντας τον κώδωνα της επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου, που συμπεριλήφθηκε στα έργα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς και του “πράσινου ταμείου”, διότι αυτά θα ρίξουν το κόστος διαχείρισης.

Η Ντίνα Νικολάκου άφησε αιχμές για το Φορέα Διαχείρισης και την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την προώθηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός τόνισε ότι η Περιφερειακή του Αρχή πιστεύει πολύ στο συγκεκριμένο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και πως θα είναι αυτή που θα το ολοκληρώσει.