Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας: Ένας σύλλογος που τρέχει… για να προσφέρει

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας: Ένας σύλλογος που τρέχει… για να προσφέρει

Κάλεσμα για τη δημιουργία τράπεζας αίματος

Ένας από τους πολυπληθέστερους συλλόγους της Μεσσηνίας, καθώς μετρά πάνω από 600 μέλη, είναι ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας. Μάλιστα, μπορεί οι περισσότεροι να τον έχουν συνδέσει με το δρομικό κίνημα, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό.

Ο συγκεκριμένος σύλλογος, που ξεκίνησε το 1985, επιδιώκει την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και τη διάδοση του φίλαθλου πνεύματος. Βασικός του στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο προς τον εθελοντισμό και ουσιαστικά να τον «σηκώσει από τον καναπέ», κάτι που κάθε χρόνο ξεκάθαρα πετυχαίνει με τον Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας, όπου οι συμμετοχές είναι χιλιάδες. Εντούτοις, οι δράσεις του δε σταματούν εκεί…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσεχές Σάββατο διοργανώνεται αιμοδοσία, προκειμένου να δημιουργηθεί η τράπεζα αίματος του συλλόγου, με τους ανθρώπους του ΣΔΥΜ να καλούν όλο τον κόσμο να προσφέρει αίμα.

Η αιμοδοσία θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου, τα οποία απέκτησε πρόσφατα και βρίσκονται στο πάρκο της Τέντας, από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι. Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 6944585039 για περισσότερες πληροφορίες.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στα γραφεία του ΣΔΥΜ και μίλησε με τον πρόεδρο Χρήστο Μπένο, για την ιστορία του συλλόγου, τις δράσεις, τα σχέδιά του και το κυριότερο για αυτή την περίοδο, την τράπεζα αίματος που θέλουν να δημιουργήσουν, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Από το 1985
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα αθλητών, αριθμεί πάνω από 600 μέλη και είναι από τους πιο δραστήριους της πόλης. Σκοπός του ΣΔΥΜ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και όχι μόνο. Γενικότερα, ο κόσμος να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να αφήσει για λίγο τα προβλήματα, να σηκωθεί από τον καναπέ, να ενταχθεί σε ομάδες κοινωνικές ή αθλητικές και να δώσει λίγη ουσία στη ζωή του.

Ο Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας
Η σημαντικότερη εκδήλωση του ΣΔΥΜ, όπως μας λέει ο Χρήστος Μπένος, είναι ο Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας. Ξεκίνησε το 2006 και πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου και είναι αφιερωμένος στο Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας, ενώ πέρυσι για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας.

Ο Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας 10 χλμ. τρεξίματος και δυναμικού περπατήματος, σύμφωνα με τον κ. Μπένο, έχει καταξιωθεί ως μία από τις ωραιότερες διαδρομές της πόλης, που ξεκινά από την κεντρική πλατεία, διασχίζει όλο το παραλιακό μέτωπο και καταλήγει ξανά στην κεντρική πλατεία.

Οι συμμετοχές, προσθέτει, πέρυσι ξεπέρασαν τις 1.500, ενώ για φέτος στόχος είναι να ξεπεράσουν τις 2.000.

Το σημαντικό είναι ότι ο αγώνας από πέρυσι είναι πιστοποιημένος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων, κάτι που σημαίνει ότι οποιοδήποτε ρεκόρ γίνεται είναι αναγνωρισμένο.

Στόχος του ΣΔΥΜ, εξηγεί ακόμα, είναι να ευαισθητοποιήσει τον καθέναν και σε κοινωνικά θέματα: πέρυσι ήταν ο αυτισμός, στο παρελθόν ήταν για τους τυφλούς, το διαβήτη και τον καρκίνο, «που μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα μας. Ο ΣΔΥΜ θέλει να δείχνει έμπρακτα ότι είναι δίπλα σε αυτές τις ομάδες, αλλά και να τις προβάλει, ώστε και η κοινωνία να τις αγκαλιάσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας που περισσεύουν διατίθενται εξ ολοκλήρου σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του νομού.

Κατά τον κ. Μπένο, ο Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας αποτελεί παράλληλα μέσο προβολή της πόλης, αφού εκείνο το Σαββατοκύριακο έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές, γνωρίζοντας έτσι την Καλαμάτα.

Άλλοι αγώνες
Άλλοι αγώνες που διοργανώνει ο ΣΔΥΜ, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη βοήθεια τοπικών και όχι μόνο χορηγών, είναι οι εξής: Ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης με τους παράλληλους αγώνες 10 χλμ, 3 χλμ. Ο Ανδάνειος Δρόμος 17 χλμ. Ο Δαϊκλής στο Μάνεση 7,5 χλμ. Στην Κορομηλιά. Τα 5 χλμ. που γίνονται τον Ιούνιο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Τα 5 χλμ. αφιερωμένα στο Δότη Μυελού των Οστών.

Το δρομικό κίνημα στην Καλαμάτα
Σε ερώτηση για το δρομικό κίνημα στην πόλη, πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ο κ. Μπένος απαντά ότι έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ: «Πλέον δεν είναι μόνο η παρουσία του ΣΔΥΜ, υπάρχει το Kalamata Running Project, αλλά και άλλοι αθλητικοί σύλλογοι, που όμως ξεφεύγουν από το ερασιτεχνικό επίπεδο.

Υπάρχουν δε και αυτοί που μεμονωμένα τρέχουν, με το δρομικό κίνημα να έχει αυξηθεί πολύ από την εποχή της καραντίνας, καθώς το τρέξιμο αποτέλεσε για αρκετούς αντίδοτο στον εγκλεισμό».

Όσο για το πώς γίνεται κάποιος δρομέας, σημειώνει: «Αρκεί ένα απλό αθλητικό παπούτσι, να έρθει στο Στάδιο ή να βγει απλά στο δρόμο να περπατήσει, να τρέξει, με χαλαρό ρυθμό, χωρίς να πιέζεται και χωρίς να βάζει χρονόμετρα. Από εκεί και πέρα, θα βρει το δρόμο μόνος του. Το θέμα είναι για εμάς να ξεφύγει λίγο από το σπίτι του, από την πίεση της δουλειάς, από την ακρίβεια, από όλα όσα τον ταλανίζουν καθημερινά δηλαδή.

Το να γίνει κάποιος δρομέας είναι εύκολο, απλά θέλει σιγά σιγά και με μέτρο.

Όσο για τον ΣΔΥΜ, είναι δίπλα σε κάποιον που το σκέφτεται. Μπορεί να έρθει στα γραφεία του συλλόγου, είτε στο Στάδιο, για να του δώσουμε συμβουλές».

Η βράβευση στο Μαραθώνιο της Αθήνας και άλλες συμμετοχές
Μιλώντας για τις συμμετοχές του ΣΔΥΜ σε αγώνες, ο κ. Μπένος είπε ότι συχνά διοργανώνει σχετικές εκδρομές, με πρόσφατη αυτή στη Σκάλα Λακωνίας, ενώ σε όσους γίνονται στη Μεσσηνία, δίνει το «παρών». Επίσης, υπάρχουν συμμετοχές μελών του σε αρκετούς αγώνες ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα, στο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2015 ο ΣΔΥΜ βραβεύτηκε από τον ΣΕΓΑΣ ως η πολυπληθέστερη επαρχιακή αποστολή που έλαβε μέρος στους αγώνες των 5 χλμ., των 10 χλμ. και του μαραθωνίου δρόμου, μια και οι συμμετοχές τη συγκεκριμένη χρονιά από δρομείς του ΣΔΥΜ ήταν 234.

Οι εθελοντές στους αγώνες
Στη συζήτηση που είχαμε, ο πρόεδρος του ΣΔΥΜ θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που βοηθούν στους αγώνες. «Πέραν των τοπικών και θεσμικών φορέων, υπάρχουν οι εθελοντές, οι αφανείς ήρωες», όπως τους χαρακτήρισε, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι στον Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας συμμετέχουν πάνω από 150 εθελοντές.

Άλλες εκδηλώσεις
Προσεχώς στη στέγη που του παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Δήμο Καλαμάτας, ο ΣΔΥΜ θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις που αφορούν στην υγεία, τον αθλητισμό και άλλα κοινωνικά θέματα. Εκδηλώσεις που, σύμφωνα με τον κ. Μπένο, δε θα είναι μόνο για τα μέλη του ΣΔΥΜ, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο στοίχημα της αιμοδοσίας
Μεγάλο στοίχημα για το σύλλογο, πάντως, είναι η αιμοδοσία που θα πραγματοποιήσει με σκοπό τη δημιουργία τράπεζας αίματος. «Είναι μια διαδικασία μόλις πέντε λεπτών, που μπορεί να σώσει μια ζωή» τονίζει ο κ. Μπένος. Έτσι κάλεσε τα μέλη του ΣΔΥΜ, αλλά και όλο τον κόσμο, το Σάββατο να πάνε στα γραφεία του συλλόγου από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι για να δώσουν αίμα.

Εκλογές και κάλεσμα σε όποιον θέλει να συμμετάσχει
Κλείνοντας ο κ. Μπένος θέλησε να κάνει γνωστό ότι στις 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν η γενική συνέλευση και οι εκλογές στον ΣΔΥΜ, καλώντας όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Όπως εξήγησε, ο σύλλογος είναι ανοιχτός προς όλους και δεν ανήκει σε κανέναν.

Ο ΣΔΥΜ, επισημαίνει καταληκτικά, «θέλει νέους ανθρώπους. Δεν είναι ότι έχουμε κουραστεί οι υπάρχοντες, αλλά θέλουμε νέους ανθρώπους, με ιδέες και προτάσεις».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση