Τέλος το δωρεάν πάρκινγκ


Η Καλαμάτα έχει την τύχη, χάρις στην προνοητικότητα και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Σταύρου Μπένου, να διαθέτει από το 1985 δύο υπαίθρια πάρκινγκ πάνω στη σκεπασμένη κοίτη του Νέδοντα, με δυναμικότητα 450 περίπου θέσεων, δίνοντας τεράστια ανάσα στο πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Η λειτουργία τους εξυπηρετεί τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες και ταυτόχρονα ενισχύει τους επαγγελματίες του κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σήμερα τα πάρκινγκ του Νέδοντα διαθέτουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες καθημερινά από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 9.00 το πρωί, καθώς και τα απογεύματα του Σαββάτου, τις Κυριακές και τις αργίες!

Η Δημοτική Αρχή, με τη διακήρυξη που έφερε στη Δημοτική Επιτροπή για έγκριση και αφορά στην εκμίσθωση των δύο πάρκινγκ σε ιδιωτική εταιρεία, αλλάζει επί τα χείρω το ωράριο λειτουργίας και χρέωσης. Συγκεκριμένα, προκρίνει την 24ωρη λειτουργία και χρέωση, φυσικά χωρίς καμία εξαίρεση!

Με άλλα λόγια, καταργεί τη δυνατότητα που είχαν οι πολίτες να παρκάρουν χωρίς χρέωση τις νυχτερινές ώρες καθημερινά, αλλά και τις Κυριακές και αργίες.

Η αλλαγή αυτή, φυσικά, θα αυξήσει τα έσοδα του ιδιώτη μισθωτή (ενοικιαστή των πάρκινγκ) που θα αναδειχθεί από το διαγωνισμό. Οι μόνιμοι κάτοικοι, όμως, της γύρω περιοχής, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες των πάρκινγκ, θα επιβαρύνονται πληρώνοντας για τη στάθμευση τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες, που μέχρι τώρα είναι δωρεάν.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει ακόμα δύο όρους, που θεωρούμε ότι είναι ασύμφοροι για το Δήμο: α) ο χρόνος μίσθωσης είναι 5 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 5 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν 2+2 χρόνια αντίστοιχα και β) το κατώτατο ετήσιο μίσθωμα (ενοίκιο των πάρκινγκ) ορίζεται σε 250.000 ευρώ, χωρίς κάποια οικονομική ανάλυση και χωρίς, φυσικά, να υπολογισθούν τα επιπλέον έσοδα του μισθωτή που θα προκύψουν από την 24ωρη χρέωση.

Η Δημοτική Αρχή συστηματικά απέφυγε να μας προσκομίσει απολογιστικά στοιχεία εσόδων-εξόδων από τη λειτουργία των πάρκινγκ τα τελευταία χρόνια που είχαμε ζητήσει επίμονα, όπως δεν προσκόμισε καμία οικονομοτεχνική μελέτη που της ζητήσαμε, ώστε να υποστηρίξει την αναγκαιότητα της επιλογής της αυτής.

Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των συνδημοτών μας για φθηνότερη στάθμευση στα δημοτικά πάρκινγκ, που σημειωτέον έγιναν με χρήματα της Πολιτείας και των φορολογουμένων, καταψηφίσαμε τους όρους της συγκεκριμένης δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα υποδείξαμε και αρκετές ακόμα ατέλειες και παραλείψεις της διακήρυξης, που η πλειοψηφία παραδέχθηκε και έκανε τις δέουσες διορθώσεις.

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής
Βασίλης Τζαμουράνης
Σπύρος Χανδρινός