Θα περιμένουμε πολύ για το Μιναγιώτικο φράγμα και το δίκτυο άρδευσης

Θα περιμένουμε πολύ για το Μιναγιώτικο φράγμα και το δίκτυο άρδευσης

Λίστα με 61 έργα τα οποία τροποποιούνται ή και απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης δημοσιοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Όπως τονίζει ο ίδιος, η λίστα συντάχθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα, καθώς η κυβέρνηση δεν απάντησε σε σχετικά ερωτήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ούτε υπάρχουν δημοσιευμένα εύκολα προσβάσιμα και επεξεργάσιμα δεδομένα.

“Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δίνουμε στη δημοσιότητα, σε απλά λόγια και προσθέτοντας περιγραφές για να είναι κατανοητό κάθε αντικείμενο, το σύνολο των έργων για τα οποία ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

“Από τη λίστα προκύπτει ότι τροποποιούνται ή και απεντάσσονται έργα που έχουν να κάνουν με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικά οδικά δίκτυα, επιμορφωτικά προγράμματα για δημόσιους υπάλληλους και άνεργους, κοινωνικά προγράμματα που αφορούν στην υγεία και την τεχνολογική διασύνδεση των νησιών μας”.

Στον κατάλογο των έργων με τίτλο «μέτρα που αποσύρονται λόγω “εναλλακτικής προσέγγισης για επίτευξη του στόχου”» υπάρχει και το Μιναγιώτικο φράγμα μαζί με το δίκτυο άρδευσης.

Η εξήγηση που δίνεται για το εμβληματικό έργο (σ.σ. το οποίο είναι σε κατάλογο 17 έργων), που θα ενίσχυε τον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας, είναι ότι “η Ελλάδα εξήγησε ότι δεκαεπτά μέτρα τροποποιούνται ή αποσύρονται, διότι απρόβλεπτα προβλήματα που άπτονται των συγκεκριμένων μέτρων κατέστησαν απαραίτητη μια εναλλακτική προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου του μέτρου ή δημιούργησαν την ανάγκη προσαρμογής του μέτρου για την επίτευξη παρόμοιων στόχων με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η Ελλάδα ζήτησε την τροποποίηση ή την απαλοιφή του πεδίου εφαρμογής των προαναφερθέντων οροσήμων και στόχων ή την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης”.

Όπως σημειώνει ο κ. Γερουλάνος, “κάποια από τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ζήτησε αναθεώρηση είναι γνωστά, κάποια όχι. Για κάποια από αυτά η κυβέρνηση έχει προβεί σε ανακοινώσεις, για άλλα όχι. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για κάθε ένα από τα μέτρα της λίστας, καθώς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε τέσσερα πολύ απλά ερωτήματα:

α) Ποιοι είναι συγκεκριμένα οι λόγοι που κατέστησαν υποχρεωτικό το να ζητηθεί η αναθεώρησή του μέτρου;

β) Πού βρίσκεται η ευθύνη για τη μη υλοποίησή του σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας;

γ) Τι ακριβώς ζητήθηκε για το συγκεκριμένο μέτρο από την κυβέρνηση;

δ) Τι ακριβώς προγραμματίζει η κυβέρνηση για την υλοποίησή του;